Devlet Var Mı Yok Mu?
(YAŞAR NE YAŞAR NE YAŞAMAZ)
Ülke olarak yaşadığımız büyük felaketin ardından, yaralarımızı sarmaya devam ediyoruz. Onca zorluk ve sıkıntıya rağmen hayat devam ediyor.
Depremin olduğu ilk günlerde, başta hükümet olmak üzere birçok devlet kurumu bölgeye geç intikal ettiler. Bunu kendileri de itiraf ediyorlar. Peki zamanında zelzele bölgesine gidilmiş olunsaydı bu kadar canımız beton yığınları altında kalır mıydı? KESİNLİKLE HAYIR daha az can kaybı olurdu.
Afet bölgesindeki yaralılar kendi yaralarını sarmaya çalışırken, kendi dertleriyle demlenirken, acılarının yasını tutarken bazı bürokratlar "biz depremin ilk anından itibaren oradaydık" açıklaması yarışına girdiler. Yaraları sarmak yerine, insanlara sözde değil, özde yardım etmeleri gereken yerde kameraların karşısında demeç verdiler.
Vatandaş ise "DEVLET gelmedi, DEVLET bitmiş" diyor. Şimdi kime inanalım. Takım elbiseli, sinek kaydı traşını olmuş, üstünde zerre toz olmayan kurum yetkililerine mi, yoksa ağlamaktan göz pınarları kurumuş, ruhu yara almış, üstü başı toz içinde kalmış afetzedelere mı inanalım?
Varsayalım ki herkes yalan konuşuyor, peki o soğukta mum alevi gibi tir tir titreyen çocukların durumu da mı yalan, depremden korktukları için susan, her türlü yardıma ihtiyacı olan çocukların hal u ahvalleri de mi yalan? Ortada bir yalan var. Herkeste bu yalanın ne olduğunu biliyor. Neyin doğru, neyin yalan olduğunu ise kamuoyunun takdirine bırakıyorum.
Birileri "devlet var, geldi" diyor. Birileri de "devlet yok, gelmedi" diyor. Devlet geldi ama geç geldi. Bunu devlet büyükleri de söylüyorlar.
Devlet var mı, devlet yok mu? Meselesi Aziz Nesin'in "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz" ölümsüz eserinde anlattığı trajik komik durumuna döndü. Yani hem var, hem yok.
Devlet kurumları ilk zamanlarda afet bölgesine gitmediler, yeter kadar yardım yapmadılar, yeterli müdahalede bulunmadılar. Birçok konuda ne yazık ki yetersiz kaldılar. Özellikle de AFAD ve KIZILAY aslı görevlerini yapmadılar veya yapamadılar.
Yaşanılan şokun etkisini üzerlerinden attıktan sonra kendilerine gelebildiler. Çalışmalarını hızlandırdılar. Bu da bu yapıların profesyonel olmadıklarını ve profesyonel davranmadıklarını gösterdi.
Yukarda da anlattığım hadiseler silsilesinde baktığımızda depremzedeli vatandaş haklı devlet geç gitti yani yok, "olsaydı hemen gelirdi" diyor. Bürokratlar da haklı gittiler, oradaydılar ama geç gittiler, yani herkes kendince haklı. Bence Aziz Nesin'in de dediği gibi "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz." Peki ya sizce?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.