10 Adımda sağlıklı yaşam önerileri
1.Mutlaka kahvaltınızı yapın.
Yapılan araştırmalara göre kahvaltı öğününü atlayan ve günde 2 öğün yemek yiyenlerin daha hızlı kilo aldığı tespit edilmiştir. İyi hazırlanmış bir kahvaltı hem kilo kontrolüne hem de metabolizma hızının artmasına yardımcıdır. Kahvaltı tercihlerinizi peynir, yumurta, zeytin,tam tahıllı ekmek veya çavdar ekmeği, mevsim yeşilliklerinden yana kullanabilirsiniz.
2.Öğün atlamayın dengeli ve çeşitli beslenin.
Az az sık sık beslenin ara öğünlerinizi ihmal etmeyin.Yiyecek ve içeceklerin çoğu birkaç çeşit besin öğesi içermektedir ancak hiç biri tek başına ihtiyacımızın tümünü içermez bu yüzden her öğünde karbonhidrat,protein,yağ alımına özen gösterin.Her gün en az 2 porsiyon sebze,3 porsiyon sebze tüketin.
3. Bol bol ve sık sık su için.
Aklınıza geldikçe su tüketin.Su içmek için susamayı beklemeyin.Sudan sıkıldığınızda meyve çayları, diğer bitkisel çaylar ve özellikle de yeşil çay tüketebilirsiniz ya da suyunuzu meyveyle,tarçınla,karanfille tatlandırabilirsiniz. Kahveden değil, aşırısından korkun. Bir iki fincan kahve metabolizmanızı hızlandırabilir. Günde iki fincan kahve tüketilebilir.Diyet içecekler,asitli içecekler tüketilmemelidir.
4.Yemeklerinizi kızartmayın.
Kızartmalardan uzak kalın. Kızartma yerine buğulama, fırında pişirme,haşlama ya da ızgara yöntemlerini kullanın. Hiçbir yiyeceği una veya galeta ununa bulamayın,yemeğin daha çok yağ çekmesine neden olur . Hazır soslara hiçbir zaman itibar etmeyin. Hazır kek, poğaça, börek yemeyin. Canınız çok isterse evinizde kendiniz yapın. Tatlı ihtiyacınızı meyveli yoğurt ya da sütlü tatlılarla gidermeye çalışın.
5.Çok büyük porsiyonlardan kaçının.
Yemek yerken daha küçük bir tabak kullanın ve tabağın yarısını mevsim sebzelerinden oluşan salatayla doldurun.Tabağın geriye kalan kısmını ana yemeğinize ayırın.Televizyon ya da bilgisayar karşısında yemek yemeyin,çok hızlı yemek yemeyin.Bu 3 durum da daha fazla tüketmenize neden olur.Salataları tek başına ana öğün olarak tüketmeyin yanında mutlaka protein kaynağının olmasına özen gösterin.
6. Az işlenmiş ve doymamış yağları tercih edin.
Tam yağlı süt ürünleri, krema, kaymak,tereyağı, yağlı etler,sakatatlar gibi doymuş yağlardan uzak durun. Trans yağlar açısından zengin olan cips,fast food,pastane ürünleri gibi hazır gıdaları tüketmeyin. Omega-3 açısından zengin olan kuruyemişlerden faydalanın ama yağlı kuruyemişleri kararında tüketin.
7. Düşük glisemik yüklü karbonhidratları, protein ve sağlıklı yağlarla birlikte tüketin.
Patates, beyaz ekmek, beyaz pirinç ve unlu yiyecekleri minumum düzeyde tüketin. Büyük öğünlerden kaçının. Az yiyin, kaliteli beslenin. Acıkırsanız 1-2 saat sonra ara öğün yapın.İkinci porsiyonu proteinli bir yiyecek (balık, et, yoğurt, peynir) tercih edin.Karbonhidrat kaynağı olarak tam tahıllı ürünleri tercih edin tam tahıllar kan şekerinizin dengelenmesine ve uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.
8.Besinlerde sodyum/tuz miktarını ayarlayın.
Tüketilen besinler tuz içerdiği için yemeklere ekstra tuz eklemeyiniz.Turşu,salamura,hazır paketlenmiş ürünler vb. besinlerin tuz içeriği yüksek olduğu için tüketiminize dikkat edin.Alışveriş yaparken gıdalarda bulunan etiketleri mutlaka okuyun.
9.Süt ürünleri tüketimini ihmal etmeyin.
Süt,yoğurt,peynir,kefir gibi protein kaynaklarını her gün tüketiniz.Süt ürünlerini tükettiğinizde rahatsız oluyorsanız laktozsuz olanı tüketin.Bu besinler kalsiyum içeriklerinin yüksek olması dışında bağışıklık sisteminizin güçlenmesine katkıda bulunur.
10.Her gün tartılmayın ve düzenli hareket edin.
Her gün en az 30 dakika hareket edin.Hareket etmek kas kuvvetinizin korunmasına,yorgunluğun azalmasına ve kalbin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Vücudun su düzeyi,stres,kabızlık vb. durumlarda tartıda sapmalar yaşanabilir bu yüzden haftada 1 kez tartılın.
Diyetisyen Şevval Akengin