NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Yorgun merminin hedefi olmak!

Yorgun merminin hedefi olmak!

Evimizin balkonunda otururken, cadde başında sohbet ederken, sokaktan evimize doğru yürürken, haşere ısırığı gibi canımızı yakan bir dokunuşa maruz kalabiliriz. Ama haşere ısırığı değilse, canımız yanmak ile kalmaz, sıkılmaya da başlar.

Bilmediğimiz, tanımadığımız bir magandanın yorgun mermisinin hedefi olmuş isek, elbette ki canımız sıkılabilir. Bu, ülke genelinde sık rastladığımız bir durum olmakla birlikte, Diyarbakır’da da mümkün.

Önceki gün ben tanık oldum. Mardin kapıya yakın bir alanda her zamanki gibi dükkân önü sohbetteyiz. Kaldırımın orta yerinde duran emekçi bir dostumuz, acılı bir yüz ifadesi takındı, sağ eliyle sol kolunu kavradı.

Bir şey olduğu belliydi. Çekti elini, hafiften bir kanama oldu. Yerdeki mermi çekirdeği dikkatimizi çekti. Emekçi dostumuz yorgun bir merminin hedefi olmuştu. 5-6 kişiydik, hiç tereddüt etmeden, ‘Yorgun mermi’ dedik.

Profesyonelliği görüyor musunuz?

Coğrafyanın kazandırdığı refleks ile sıcak mermi çekirdeğine dokunduk.

Sonra yorumlar başladı.

Kentteki magandalar, başıboşluk, can ve mal güvenliğinin tehlikede oluşu üzerinden, insan yaşamının hiç tanımadığı, bilmediği birinin rastgele hava boşluğuna bıraktığı bir mermiye kurban gidebilme ihtimalinin çok yüksek olduğu konusu gündemdi.

Aslında, bu konu sadece o anki ortamın gündemi değil, kentin gündemi.

Geç vakitlere kadar o bölgedeydim, gece ilerledikçe takır, takır saydırılan mermi seslerinin rahatsızlığı, akşam saatlerindeki yorgun mermiyi hatırlattı. Böyle olunca da kapalı mekânda oturmanın güvence olduğu düşüncesi çok makul geldi, gelmesine de, bu korkuyla da yaşanmaz ki azizim!

Şehitlik bölgesi ‘TEKSAS’ misali, sanırsın atış talimi yapılıyor.

Son bir hafta 3 ayrı olay, 2 ölü, çok sayıda yaralı bilançosu var Şehitlik bölgesinde.

Niye yazıyorum bunları?

Bir taraftan Vali, Belediyeler, STK’lar, turizmciler, ‘tarih, tanıtım ve turizm’ diye çaba içine girmiş, diğer taraftan magandalar, atış talimi ile bizi ‘Terbiye’ ediyor!

Kim kimi terbiye etmeli?

Elbette ki, magandalar terbiye edilmeli, alanları daraltılmalıdır.

Kent genelinde çete, uyuşturucu, bahisçi, faizci, tefeci algısı yaratan, kalıcı olması için çaba sarf edenlerin tekerine çomak sokulmaz ise, turist konusuna da turizme de, tarih tanıtımına ‘Rahmet’ okuruz, yorgun mermilerin hedefi olmaya devam ederiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR