Diyarbakır stadyum zemini hikâyesi ne?
Durup dururken birden Diyarbakır stadyum zemini takıldı kafama. Tam da gelecek sezona ertelemelerin yapıldığı bir anda. Aslında Vali Murat Zorluoğlu’nun genel anlamda yaptığı toplantıda da konu gündeme geldi. Çok fazla gündem oldu, sadece Diyarbakır’ın değil, ülkenin, aynı zamanda dış dünyanın da konusu oldu, tabii ki Amedspor sayesinde.
Amedspor sayesinde gündem olmasının hakkını vermek lazım elbette. Vali beyde söyledi, ‘Bu sezon yapılacak bir şey yok, artık gelecek sezona’…Deyip meseleyi kapatmak mümkün, ama köklü çözüm olmayacağını söylemek lazım.
Neden?
Çünkü zemin sert kaya.
Öyle olduğunu da yurt dışından gelen Hibrit çim ekme makinesinin elmas iğnelerinin kırılmasından dolayı öğrendik. Toprak zemin derin değil. Çim ekme makinesi sürekli iğne kırdı. Öyle olunca çalışmalar durduruldu, çünkü daha fazla yapılacak bir şey kalmadı. Gelecek sezon için zemin kayalıklardan azade güçlendirilecek, hibrit ekim onun üzerine yapılacak sanırım. Anlatılanlardan öyle anlıyorum, ancak, zeminin kayalık durumunun tamamen ortadan kaldırılma şansı yok.
Mevcut durumu, mevcutta olan etkili yâda yetkili kimseyi de suçlamaya gerek yok.
Stadyumun yapılma yıllarına dönüyoruz, sıkıntı o dönem ile ilgili. Zemin kimsenin umurunda olmamış, tribün inşaatı düşünülmüş. Oysa asıl olan üzerinde top oynanacak zeminin dayanıklılığıdır. Futbol yok ise, tribünün ne önemi var?
Şu an olduğu gibi, orada seyirlik duruyor, hem tribün hem de saha zemini!
Görselde bir sıkıntı yok, yemyeşil saha, ‘içi seni dışı beni yakar’ misali öylece duruyor.
Hatırladığım kadarıyla yapıldığı yıllarda da yer konusu sıkıntı yaratmıştı. Yer tespiti konusunda birkaç alternatif arasından mevcut yere karar verilmişti. Yapımı sırasında da hafriyat konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını duymuştum. Ancak, nereden gelecek ki aklımıza, saha zemini yıllar sonra Amedspor’a sıkıntı yaratacak, başarısını engelleyecek diye…
Şimdi, Amedspor’a takıldığı için sorguluyoruz.
Aslında arazi seçimi, saha ve tribün yapım aşamasını sorgulamak lazım, yâda saha zemininin kullanılır hale getirilmesinin çaresinin neden bulunmadığını?
Gelecek sezon için yapılacak çalışmanın çok kalıcı olmadığını da Vali beyin, ‘En az 4-5 yıl idare eder’ sözünden dolayı anlayabiliyoruz. Zaten, bu cümleden sonra kafam zemine takılı kaldı, bu yazıyı da o nedenle yazmaya karar verdim.
İşte, Diyarbakır stadyumu ve saha zemininin kısa hikâyesi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.