E tipi müze olsun!
Dünyada da örnekleri var, işkence, zulüm ve devlet eliyle katliamların yapıldığı ülkelerde, sonrasında yüzleşmeler söz konusu olduğunda hafızalardan silinmeyenler, hafızalarda korunsun bir daha aynı şeyler olmasın, gelecek nesiller adına toplumsal hafızalarda yer etmesi adına çalışmalar yapılır. Müzeler kurulur.
Özetle durum böyledir.
12 Eylül 1980’li yılların askeri diktatörlüğünde, işkence merkezlerinden biri olarak bilinen Diyarbakır E tipi cezaevi de insanlık adına lanetli bir cezaevidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu cezaevinin kültür merkezi olarak düzenleneceğini söylemişti. Bunun üzerine farklı görüşler gündeme geldi. Ancak, hiçbir şey yapılmadı, öylece bekletildi.
Cumhurbaşkanının 15 Ekim (Bugün) Diyarbakır’a geleceği haberinden sonra E tipi cezaevi bir günde boşaltıldı. Anlaşılan o ki, E tip cezaevi ile ilgili bir şeyler söyleyecek Cumhurbaşkanı.
Söyleyeceği şey, Kültür merkezi mi olacak yoksa hafıza müzesi mi?
Bilmiyoruz.
Şu an muhatapları bu iki soruya cevap arıyor.
Yani, o cezaevinde yatan, işkence, zulüm gören yüzlerce, binlerce kişi E tipinin müze olmasını talep ediyor. Daha önce buranın kültür merkezi olacağını söyleyen Cumhurbaşkanının, aradan geçen bunca zamana karşın hiçbir işlem yapılamayan cezaevinin, gelişinden 48 saat önce apar topar boşaltılmasını ‘hayra’ yormak istiyor ve ‘Müze müjdesi’ bekliyor.
Olur, mu olmaz mı, bilemem, ancak, bir yüzleşme olacaksa ‘çözüm müzakerelerinin’ devamı olacakmış gibi düşünüp, bu cezaevinin olduğu gibi ‘hafıza müzesi’ olarak düzenleneceğinin açıklaması, kırık kalplerin onarılması açısından son derece önemli bir karar olur.
Böyle bir karar, siyaseten de önemli bir karar olmakla birlikte, iktidarın bölgede kaybettiği itibarının daha fazla yok olmasının önüne geçebilir. Bu bizim düşüncemiz, iktidarın kendi plan ve programının ne olacağına kendisi karar verir. Biz sadece vatandaşın, o dönemin binlerce mağdurunun gönlünden, beyninden geçeni aktarıyoruz.
Kişisel olarak söylüyorum; E tipi cezaevi ve hafızalardaki yeri, toplu açılışı yapılacağı söylenen ‘yatırım’lardan çok daha önemli bir mesele.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.