STK’lar ve kutuplaşma
Diyarbakır, Geçtiğimiz hafta içi CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu misafir etti. Kılıçdaroğlu büyük bir kitle tarafından davul zurna eşliğinde karşılandı. Kılıçdaroğlu, ziyaretinin ikinci gününde Dicle Toplumsal Araştırmaları Merkezi’nin (DİTAM)’ 2013 yılından bu yana gerçekleştirdiği “Tigris Diyalogları” toplantısına katıldı. Toplantının en manidar özelliği ise kentteki sivil toplum kuruluşlarının aynı çatı altında toplanmasıydı.
Sivil toplum kuruluşları, toplumun, siyasi, kültürel, ekonomik gibi sorunlarının kökenine inen ve bu sorunlara çözümler üreten topluluklardır. Kentimizde envai çeşit sivil toplum kuruluşu var.Bu STK’ların bir çoğunu uzun bir süredir aynı masa etrafında kimse görmedi. Kentimizin ortak paydasında buluşturan hiçbir çalışmada ortak hareket etmediler. Kentin tarihini, kültürünü, kent insanının refahını yükseltme konusunda diğer STK’larla işbirliği içerisinde bulunmadılar. Kutupları birleştiren bir meridyen görevinde bulunmanın aksine İslami STK’lar, şu STK'lar, bu STK'lar diye kutuplaşma içerisine girdiler hep. (Ortak hareket eden deve de kulak STK'lar meclis dışı). Bunları aynı çatı altında gören hacı oluyor. Hacı olmamızda Kılıçdaroğlu’nun etkisi büyük.
2016 yılında Amerika’daki başkanlık seçimleri toplumda derin bir siyasi bölünme meydana getirdi. Uzmanların araştırmalarına göre bu siyasi bölünme, ülkedeki istikrar ve demokratik gelecek için bir tehdit oluşturuyordu. Çok sayıda sivil toplum örgütü sorunun çözümü için farklı siyasi görüşe sahip insanlar arasında diyalog kurma yoluna giderek sorunu çözmeye odaklandı.
Demokratik bir yapının inşası için sivil toplum örgütleri karar alma süreçlerinde etkin bir rol oynar. STK’lar Faaliyet yürüttükleri bölgede yaşayan insanlarla ve kamu kuruluşlarıyla sürekli diyalog içerisinde olup Demokratik yapının yol haritasındaki lokasyonlarından biri haline gelmelidir. bölgemizde cereyan eden kutuplaşmaların önüne geçilmesi için Sivil toplum kuruluşlarına büyük görevler düşüyor. STK’lar, siyasi parti temsilcileri, diğer sivil toplum kuruluşları ve vatandaş üçgeni arasında sürekli mekik dokumalıdır.
Umarım Diyarbakır STK’larının birlik ve beraberlik masası, tüm ayağıyla birlikte, kentimizin huzur ve refahını tesis etmek adına devamlılık gösterir ve baki kalır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.