Propaganda
Propaganda; Propaganda çok sayıda insanın düşünce ve davranışlarını etkilemek amacını taşıyan önceden planlanmış bir mesajlar bütünüdür. Propaganda tarafsız bilgi sağlama yerine, en temelde kendi kitlesini etkileyecek bilgiyi sunar. Mesaj doğru olsa da yönlü olabilir ve olayın tümünü dengeli bir şekilde sunmayabilir. Genellikle politikada; eski ifadeyle "seçim propagandası" ya da günümüz ifadesiyle "seçim kampanyası" şeklinde kullanılır.
Propaganda ve halkla ilişkiler: Propaganda ve halkla ilişkiler, her ikisi de ikna etmeye yönelik çalışmalar yürüten disiplinler olması ve bunun yanında benzer kitle iletişim araçlarını kullanması nedeniyle gerek toplum gerekse bazı uzmanlar tarafından karıştırılan disiplinlerdendir. Oysa amaç ve ilkeler yönünden ayrışırlar. Halkla ilişkiler gerçeği abartarak farklılaştırarak doğru olmayanı yaymak değildir. Abartı ve gerçeği saklama propaganda teknikleri içinde yer alır, hatta etki bırakmak için oldukça fazla kullanılır. Propaganda ikna yoluyla kitleleri etkilemeye çalışırken, halkla ilişkiler açıklama yapıp doğruları söyler. Propaganda tek yönlü, halkla ilişkiler ise çift yönlü bir iletişim uygular.
Not: Propaganda kavramının en önemli özelliği "etkileme" unsurudur. Propaganda kavramının diğer ayırt edici özelliği ise "manipülasyon unsurudur". Manipülasyon unsuru propagandayı olgusal bilgilerden ayırt eden unsurdur.
Propagandanın çeşitleri şunlardır:
1) Beyaz Propaganda: Kaynağı belli olan ve en açık şekilde yapılan propaganda türüdür.
2) Kara Propaganda: Beyaz propagandanın aksine en kapalı türü olup her türlü yalan Haber, çarpıtma, iftira, entrika ve benzeri ahlak dışı uygulamalara başvurulur.
3) Gri Propaganda: Ne beyaz alanda ne kara propaganda alanında olmayan ve genellikle geniş kitleler üzerinde şüphe tohumu eken bir yöntemdir.
4) Silahlı Propaganda: Bu tür propagandanın kaynağı terör yapıları ve örgütleridir. Halkı ve devleti tehdit eden bıktırmaya yönelik eylemleri içerir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.