Bêjdar Ro Amed

Bêjdar Ro Amed

ÖZGÜR YAŞAM BULUŞMASI -2-

ÖZGÜR YAŞAM BULUŞMASI -2-

Anlaşılan gerçek

Hakikat anlaşılıp görüldükçe, anlam oluşur. Anlaşılmış bilmeler, yeni alanlar açar.

Enerji ve insan gerçeği, büyük anlamlar olarak, yeni inceleme alanları açmaktadır. Birini bir diğerinden koparmak mümkün değildir.

Doğrunun Kendisi

Doğru bilme nasıl açığa çıkar?

İnsan, evrensel hakikatin kendisidir. Tüm doğa, bir bütün olarak insanda işlemektedir. İnsan, kendini çözdükçe doğruyu bulmaktadır. Bunun kolay olmadığı açıktır. Her şeyden önce binlerce yıllık yalan kültürünün, kişiliğinin ve uygarlık yaşam tarzının aşılması gerekmektedir. Kendini bilme; yaşamı ve doğayı bilmeyi getirmektedir. Doğa, harika bir akıldır. İnsan da, en şahane doğadır. Hem doğa hem bu doğanın aklıdır. İnsanın kendinde çözdüğü evrensel akıldır. İnsan bu bilme ve akılla geniş doğaya açılmaktadır. Kendi olan doğa ve evren, farklı bir işleyişe sahip değildir. İnsan, geniş doğanın işleyişi, özeti ve zekasıdır. Kendini çözdükçe evreni, evreni bildikçe, kendini çözecek ve anlayacaktır.

İşlevsel Akış

Evren-doğa nasıl işlemekte ve yaşamaktadır, nasıl bir canlıdır? Tüm bunları insanda bulmak mümkündür. İnsanda bulduklarımızla, doğaya ulaşmak ve açılmak doğru olandır. Evren, bütün varlığıyla canlı bir oluşumdur. İkili bir akılla var olduğumuza göre bu durumu akılda tutmak ve esaslı bir ölçü olarak ele almak önemlidir. Evren, canlı bir oluşumsa, cansız olan nedir? İkilli aklın diğer bir yüzünde de bu vardır. Canlı ve cansızlık, varlık ve yokluk bu anlam temalarıyla ortaya çıkmaktadır. Canlı evrenin varlığı ve tanımı diğer ikili akılla izaha kavuşuyorsa, cansızlığı anlamakta gereklidir. Canlı evrenin diğer yüzü, cansız evren olarak kara deliklerdir. Kara delikler için ciddi yorumlar geliştirilmektedir. Ama temel izahlar, kara deliklerde hareketin durduğudur.

Canlılık

Canlılık, hareketi doğurur. Hareketin kendisine canlılık diyebiliriz. Oluş, değişim, çeşitlenme bu bütünlük üzerinden gelişir. Zaman ve mekan, oluşumun yeri ve süresidir. Bunlar bütündürler.

Evreni ve evrendeki canlılık gelişimini yani nasıl yaşadıklarını, nasıl var olduklarını, nasıl formlaştıklarını bildikçe, yaşamın doğal inşası daha kolay olur. Doğa, bütün çeşitliliği kendi içinde barındırır. Hem özgünlüğünü korur hem de genel bütünlüğe katılır. Evrendeki her canlı kendi özerkliği ile vardır. Kendi olma kadar dahil olduğu, parçası olduğu, geliştiği bir grubu da vardır.. Evrenin bütün aşamalarında bunları izlemek mümkündür. Her özgünlük ve grup, kendi renginde yaşadığında, özgür zaman ve mekan koşullarında var olduğunda, kendi olur. Kendine ait olmak kadar, bütünün bir parçasıdır da. Bu evrensel bir akıldır ve oluşumlar bu akılla işlemekte var olmaktadır.

Evrensel oluşumda, aklımızın alamayacağı kadar bolluk ve çeşitlilik vardır. Çeşitlilik, karmaşık bir yapı ortaya çıkarır. Çeşitliğin bolluğu bizleri yanıltmamalıdır. Ne denli bolluk ve çeşitlilik gelişirse gelişsin, değişmeyen ve aynı kulvarda işleyen bir akıl da vardır. Çeşitlilik enerjinin özgürlük anlamıdır.. Bir başka yeninin ortaya çıkması bu sürecin tamamlamasıyla mümkün olur. Özgür yaşam buluşması, bununla mümkündür. Bitti

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bêjdar Ro Amed Arşivi
SON YAZILAR