NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Narin’den Ortadoğu sorununa!

Narin’den Ortadoğu sorununa!

‘Narin meselesi ile Ortadoğu’nun ne alakası var’ der gibi başlığa takıldığınızı tahmin ediyorum. Çözümsüzlük üzerinden konuşacak olursak, iki konuda da durum aynı.

Parametreleri; Çözümsüzlük. Hem de uluslar arası formatta.

Ortadoğu meselesi 40 yıldır çözümsüz, Narin meselesi ise 40 gündür çözümsüz bir şekilde askıda duruyor. En az Ortadoğu meselesi kadar tartıştırdı, konuşturdu. Aynı zamanda, senaryo üreticilerinin işine yaradı. Üretilmeyen senaryo kalmadı. Aynen Ortadoğu politikası gibi, ‘Sabun köpüğü Politikası’na tanıklık ettik. Elini barış için sabunlayanlar, sabah elini yıkadı, köpüğü temizledi, farklı bir senaryo üretti, çözümsüzlüğe zemin yarattı.

Anne, baba, amca, yenge, komşular, aile yakınları birkaç telden dem vurdular, sorun ‘Arap saçına’ döndü, Arapların Ortadoğu meselesine denk geldi.

Ortadoğu’da da hep böyle oldu, akşam barış imzalayanlar, sabah barışı bozdu, karşı safta yer aldı, hikâyede buraya kadar uzadı. Suriye’de de böyle oldu. Esat rejimi ile Türkiye arasında mekik dokuyanlar, varlıklarını sürdürmek için ‘Sabun köpüğü politikası’ yürüttü. Şimdi, Suriye’de Türkiye’de işin içinden çıkamıyor.

*

İsrail, Ortadoğu’da dengeleri değiştirecek hamleler yapıyor. Hizbullah ve Hamas’ın şahsında aslında İran’ı hedef alan savaş politikası yürüten İsrail’in bu hamlelerinin nihai hedefi dengeleri nasıl değiştireceği konusunda şimdiden bir öngörüde bulunmak mümkün olmamakla beraber, İsrail’in topraklarını genişleteceği, girdiği yerleri kontrol altında tutacağı kesin gibi görünüyor. Daha önce de böyle yaptı.

ABD ve Rusya’nın tavrı ne olacak?

Bütün taraflar ‘Susma hakkını’ kullanıyor, ancak insanlar ölüyor.

Her zaman böyle olmadı mı?

Kentler yıkıldı, yerle bir edildi, binlerce insan yaşamdan koparıldı, akabinde seyreden devletler devreye girdi, ‘Barış, müzakere, uzlaşma, anlaşma’ gibi süreçlerin devreye girmesi konusunda arabuluculuk yaptı.

Sonuç; her zaman İsrail’in lehine gelişti. Toprağı büyüdü, sınırları genişledi. Bugün için de aynı şey geçerli. Gazze şeridi insansızlaştırıldı, Filistinliler Deniz kıyısından uzaklaştırıldı. İsrail, kendisine yapılmış saldırının bedelini ödetiyor, topraklarını büyütüyor.

Bu kez durum biraz farklı gibi; Ortadoğu’da dengeler, belki de sınırlar değişecek gibi. İsrail girdiği yeni topraklardan çıkar mı, çıkmaz mı?

Onu da ilerleyen zamanlarda göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR