Kawa'nın Dehak zaferi
Newroz, baharın gelişi olarak, dünyadaki halklar tarafından kutlanan bir bayramdır. İçinizden bazı arkadaşlar daha ilk cümleden beni eleştirebilir. Newroz değil nevruz diyenleriniz olacak. Hatta, nowruz, nawriz, noruz, nawrez diyenleriniz de var. Her kültürde değişik telaffuzları olan bu güne, sadece, Newroz denildiği zaman küplere binen arkadaşlar!
Sakın! Newroz için barış ve kardeşlik söylenceli mesajlar yayınlamayın, inanırım (!)
İranlılar'da Kral Cemşit ile bağdaşlaştırılan newroz Kürtlerde Demirci Kawa, Türklerde ise Ergenekon Destanı ile özdeşleştiriliyor. Her kültürün newrozu anlamlandırması, newroz his yüklemesi farklıdır. Newroz kelimesinin kendi dillerindeki telaffuzları da farklıdır. Aradaki harf ve söyleyiş farklılığını beyan alarak politik ebeliğe bürünmeyin.
Bu konuda anlaştığımıza göre, gelin size Demirci Kawa destanından bahsedeyim;
"Bundan yaklaşık 3 bin küsur yıl önce, yarı şeytan görünümlü, Dehak adında zalim bir kral yaşardı. Bu kral, egemenliği altındaki halka zulüm yapmakla kalmayıp onları sarayının özel yerlerinde beslediği yırtıcı hayvan ve çok zehirli yılanlarla da korkutarak dehşet saçmaktadır. anlatılanlara göre; her gün omuzlarındaki yılanları beslemek için kendi halkından iki kişi seçen zalim kralın, sarayındaki aşçılarına bu iki insanın beyninin pişirtildiğinden bahsedilir. Kurban edilen insanların pişirilen beyinleri Kral Dehak’a sunulur ve kral da bu pişmiş beyinler ile omuzlarındaki yılanları beslerdi.
Aynı zamanda baharın gelişini de engellediği söylenilen Kral Dehak'ın zalimliğinini engellemek isteyen Garmayel ve Armayel adındaki iki kişi gizlice sarayın mutfağına aşçı olarak girer ve o gün gelen iki kişiden birinin kaçmasına yardım eder. Bu iki kişi her gün bir koyun keserek koyun beyni ile insan beynini karıştırmış ve bu şekilde her gün bir kişinin kurtulmasını sağlamıştır. Demirci Kawa kaçan bu kişileri eğiterek bir ordu oluşmasını sağlamıştır.
Kawa'nın liderliğinde toplanan bu ordu, 20 Mart'ı 21 Mart'a bağlayan gece, kralın sarayını basar. Kawa, Kral Dehak'ı çekiç darbeleriyle öldürür. Çevre tepelerde ateşler yakılır, Kürtler Dehak zulmünden kurtulur.
Bu sebepledir ki, Newroz, Kürtler için Zulme karşı direnişin günü olarak anlamlandırılır.
Gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart Newroz gününün, beraberinde toplumsal eşitliği de getirmesini, barış ve kardeşlik bilinci temellerinin oluşmasını diliyor, Tüm halkların 21 Mart Newroz bayramını kutluyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.