Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

GENÇLER UMUDU YURT DIŞINDA ARAR OLDULAR

GENÇLER UMUDU YURT DIŞINDA ARAR OLDULAR

Çeşitli araştırma kuruluşları ve TUİK’e göre yurt dışına beyin göçünün her sene daha fazla arttığını ortaya koyuyorlar. Özellikle gençler eğitimlerini devam ettirmek için yurt dışını tercih ediyorlar. Öyle ki yurt dışında okuma isteme eğiliminin ortaokul ve lise düzeylerine kadar indiği de istatistiklere geçiyor.

Gençler geleceklerini yurt dışında arar duruma nasıl geldiler? Böylece her yıl gittikçe artan sayıda genç beyin ülkelerini terk ediyorlar. Gitme eğiliminde olanlar sadece eğitim için olanların dışında, işinde uzmanlaşmış mühendisler, doktorlar, iş adamları, bilgisayarcı gibi kalifiye meslek elemanlarında da bu eğilim artmaktadır. Üstelik gidenlerin birçoğu da tekrar geri dönme istekleri göstermiyor.

Gençler ve mesleğinde uzmanlaşmış kalifiye insanlar neden doğup büyüdükleri toprakları terk ederek, dost ve akrabalarını geride bırakarak, geleceği başka topraklarda arıyorlar. Basına da çıkan yazı ve araştırmalarda bunlara ilişkin nedenlere uzun uzadıya yer vermektedirler. Nedenler arasında yaşam koşullarının zorluğundan, yeterince değer verilmemesinden, eğitime güvensizlikten, siyasetten, hak hukuk sorunlarından işsizliğe kadar sıralanan birçok nedenlerden dolayı gelecek göremiyorlar. Dolayısıyla bu göç kervanına sadece öğrenciler değil aileleri de, umut kırıklığı yaşayanlar da bir şekilde bu beyin göçüne dâhil oluyorlar.

Bu sene üniversiteye girmek için tercih yapmak isteyen öğrenciler 129 devlet üniversitesinden 1500’e yakın bölümde hiç profesör, 1000’den fazla bölümde ise doçent bulunmadığı basına da yansıdı. Bunlar içinde hukuk, mühendislik, sağlık gibi en çok tercih edilen bölümlerin olduğu bir eğitim sisteminde öğrenciler ve veliler nasıl nitelikli bir eğitim olacak diye düşünsünler. Kaygı duymamaları kolay mı? Bu kaygılara çözümler bulunmayınca insanlar çözümü sınırlar dışında aramak zorunda kalıyorlar. Genç nüfusunu kaybettikçe yaşlılar toplumuna dönmek kaçınılmaz olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR