NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Dünya, Türkiye, Sol trend!

Dünya, Türkiye, Sol trend!

Dünyada sağcı-muhafazakâr-ırkçı eğilim kendini var etmeye çalışıyor. Özellikle Avrupa ülkelerinde bu çıkış ciddi rahatsızlıklar yaratırken, Solda ciddi birlik hazırlıkları da yapılıyor. Fransa’da çok erken bir tepki gündeme geldi, sağa ciddi bir fren yaptırıldı. Sağ ittifak birinci durumda iken, ikinci seçimde üçüncü sıraya geriletildi.

Sadece Avrupa’da değil, Dünyanın tamamında da sol yükseliş ciddi bir şekilde kendini var etmeye başladı. Bunun ciddi yansımalarının Türkiye’de de olacağı muhakkak. Merkez sağ anlayışın yarattığı ekonomik sıkıntıların toplumsal etkileri, Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son noktaya vardı. Giderek yoksullaşan halklar, kurtuluş reçetesinin sol, sosyalist, sosyal demokrat yönetim anlayışlarıyla uygulanması gerektiği konusunda ikna olmuş vaziyette.

Özellikle de ırkçı, faşist sağ anlayışların toplumu sürüklediği girdabın içinden çıkış arayışları Dünyada da, Türkiye’de de sol ittifakların iktidara gelmesi için ciddi bir zemin oluşturuyor.

Özellikle Cumhuriyet Halk Partisinin Sosyalist Enternasyonaldeki varlığı, Özgür Özel’in Başkan yardımcısı konumunda olması sol ittifakın gelişerek büyümesi için ciddi bir zemin. Merkez sol ittifakın bundan sonraki süreçte kendini var etmesi kaçınılmaz görünüyor.

Türkiye’de merkez sağ uzun yılların ürünü bir yönetim anlayışı. Kesintisiz son 22 yıl zaten ciddi bir karne. Cumhur ittifakının icraatları toplum nezdinde artık kabul görmüyor. Karşısında Millet ittifakı denemesi ise, içindeki denenmiş merkez sağ şahsiyetlerin engeline takıldı.

Hem iktidarın hem de muhalefetin vitrini ‘Merkez Sağ’ olunca, vatandaş çakma olanını değil, gerçek olanını tercih etti.

Şimdi yeni bir yol var; Vitrini sol olan bir ittifak ile bu yolda yürümeli.

Dünyada da trend sol olduğuna göre, ‘utangaç siyaset’ yapmaya gerek yok.

CHP’nin özellikle Sinan Ateş konusunda gösterdiği hassasiyet, merkez sağ siyasetin köküne adeta dinamit koydu. MHP’nin, Ülkü ocaklarının eski ve ciddi kadrolarının da takdirini kazanan bu hassasiyet, sol anlayışın bütün mağduriyetlere karşı sergilediği tavrın sadece bir örneğidir.

Ayşe Ateş’in ‘Dost bildiklerimiz düşman, düşman bildiklerimiz dostmuş’ sözleri, merkez sağ’ın bitişinin zeminidir.

Ufukta, erken ya da zamanında bir seçim var.

Bütün mesele, CHP'nin ‘sol ittifak çatısı’ çalışması yapıp, muhalif güçleri eşit mesafelerde bu çatı altında toplamasıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR