Amedspor Ruhu
Amedspor’ un tarihsel geçmişine baktığımız zaman siyah- beyaza çevrilmek istenen son derece renkli bir mazisinin olduğunu görmekteyiz.1972’de Melikahmet Spor olarak doğan kulüp 1990’da Diyarbakır Belediyespor, 1999’ da Diyarbakır Büyükşehir Belediye Diskispor ve nihayetinde 2014 yılında Amedspor SK ismini almıştır. Tabi bu isim değişikliklerinin arkasında büyük değerler, misyonlar ve toplumsal bir kimlik yatmaktadır.
Amedspor, taraftarlarıyla, yönetimiyle her zaman demokratik kültürün ve sporda centilmenliğin içinde hareket etmeyi şiar edinmiş, toplumu ilgilendiren önemli meselelerde haktan yana tavır takınmıştır.2016 yılında Fenerbahçe ile oynanan Ziraat Türkiye Kupası maçı öncesi taşıdıkları ”Çocuklar Ölmesin Maça Gelsin” pankartı ile şiddet karşıtı tavrını net olarak ortaya koyarak büyük dikkat çekmiştir. Amedspor taraftar grupları gerek tribünlerde gerekse sosyal alanda verdikleri mesajlar, gerçekleştirdikleri yardımlaşma kampanyaları ile nasıl bir ruhun temsilcileri olduklarını ortaya koymuşlardır.
Kulübün felsefesinin kardeşlik ve dayanışma üzerine kurulu olması, bölgenin kültürel değerlerine sahip çıkması, halk nezdinde büyük bir ilginin oluşmasına ciddi katkı sunmuştur. Amedspor, dönem dönem ciddi baskılara uğramasına rağmen sahip olduğu gelenekleri terk etmemiş tam tersine milyonlarla beraber bu sahiplenişi daha da artırmıştır. Kulüp kendi sahasında ağırladığı takımları büyük bir centilmenlikle karşılamasına rağmen gittikleri birçok deplasmanda ırkçı saldırılara maruz kalmıştır.
Amedspor, genç kadınların, engelli bireylerin spor alnında aktif olmaları için özel çaba sarf etmiş, yetenekli gençlerin yetişmesi için altyapıya önem veren bir kulüp anlayışına sahip olmuştur. Bu yönüyle sosyal denge politikasını dikkate aldığını söylemek yerinde olur. Kulüp bu niteliğiyle ve diğer özellikleriyle İspanya’nın Bask Bölgesinin Athletic Bilbao kulübüne benzetmek mümkün.
Peki, gerçek manada nedir Amedspor ruhu? Bulunduğu bölgenin kimliğini taşıyan, sporda dostluğu esas alan, tüm ezilenlerin yanında olan bir misyona sahip olmasıdır. Bu yönüyle kulüp karanlık zihniyete sahip birçok kesimi rahatsız etmiş, kriminalize edici tutumlar, zarar verici saldırılara maruz bırakılmışlardır. Her türlü ötekileştirmelere rağmen yoluna onurluca devam etmiştir.
İşin özü şu ki, Amedspor, sporun hangi dalında olursa olsun takımsal oyunlarda hangi ligde olursa olsun halkın takımı olmuş ve olmaya devam etmiştir. İşte tamda bu özeliği ile yukarıda sayılan özelliklerin toplamıdır Amedspor ruhu. Tabi burada esas olan şey halkın spor sınırlarını aşan bir sahiplenme gücüdür. Serkeftin Amedspor…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.