Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

ÜRETENLER VE TÜKETENLERİN ORTAK SORUNU: GEÇİNEBİLME

ÜRETENLER VE TÜKETENLERİN ORTAK SORUNU: GEÇİNEBİLME

Tarımla uğraşan üreticiler niye memnun değiller? Neden üretimden vazgeçiyorlar? Ürettikleri ürünleri yola döküyorlar ya da tarlada bırakıyorlar? Hayvancılıkla uğraşanlar da memnun değiller. Süt üreticisi sütünü döküyor. Tepki olarak süt ineklerini kesime gönderiyor, besicilikten vazgeçiyorlar? Fındık, fıstık üreticisi taban fiyatlarının düşüklüğünden dolayı öfkeli. Köylü bankaya olan borcunu ödeyememesinden dolayı traktörünü satmak zorunda kalıyor. Çiftçi karpuzu para kazanamıyorum, para etmiyor diye karpuzunu kırıyor. Domates üreticisi traktörlerle yürüyüş yapıyor. Üreticileri basına yansıyan birçok tepkisini sıralamak mümkündür.

Gübre, tohum, yakıt ve sulama gibi girdi maliyetlerinin artması üreticilerin kar marjını düşürmektedir. Hatta bazen zarar ettiklerinden üretimlerini sürdüremez hale gelmektedirler. Üretimin maliyeti karşılayamaz hale gelmesi, zarar etmesi onları üretimden vazgeçmesine neden olmaktadır.

Aracı kurumların, üreticiden ucuza alıp tüketiciye pahalı satması büyük karlar elde etmesi haksız kazançlara yol açmaktadır. Bu durumda en çok kar eden üretimin hiçbir aşamasında bulunmayan aracı kurumlar olmaktadır. Bu gelir adaletsizliğini ve sosyal adaletsizliği arttırmaktadır.

Sadece üretenlerin değil, tüketenlerin sorunları da onlar kadar ağırdır. Üretenler emeklerinin karşılığını alamamaktan, tüketenler de bu ürünler pazar ve marketlerde çok pahalı olduğu için alamıyorlar. Üretenlerin ve tüketenlerin ortak sorunu; geçinebilme kaygısı oluyor.

Tarım ve hayvancılıkta kendine yeterli bir konumdayken üreticinin küstürülmesi, toprakta gelecek bulamaması başta kentlere daha fazla göçü tetikleyecektir. İthalatla temel tüketim madde açığın kapatılması da, dışa bağımlılığı daha fazla arttıracaktır.

Bunların yanında üretimi ve geleceği tehdit eden bir başka durumda küresel iklim krizidir. Krizin etkilerini her sene biraz daha artarak hissediyoruz. Aşırı sıcaklar ve kuraklık yaşamı tehdit etmeye başlıyor. Mevsimlerin normal seyrinden uzaklaşması hayatımızı sadece zorlaştırmakla kalmayacak; üretimden elde edilecek verimliliği de düşürecektir. Gıdaya ve kullanılabilir temiz suya ulaşma gelecekte dünyanın ciddi bir sorunu olacağını bilim adamları sürekli dile getirmektedir. Bütün ülkeler kuraklığa ve gıdaya erişim sorunlarını çözmek için şimdiden birçok tedbirler geliştirirken üreticileri toprağa yabanlaştırılmaması ve küstürülmemesi gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR