Mahsa Amini sonrası İran
İran’da Mahsa Amin’i sonrası kadınların sokağa taşan tepkileri aradan geçen zamanda binlerce kişinin tutuklanmasına, onlarca kişinin ölümüne rağmen rejim tarafından bir türlü kontrol altına alınamadı. Sonunda rejim ahlak polisinin sokak devriyesi görevi yapan İrşad’ın görevine son verilerek lağvedildiği açıklandı.
Bu kararı almada İran rejimi şiddet kullanarak sokağın bastırılmaya çalışılmasının ileride daha farklı sorunlara evrileceğini hesap etmiş olabilirler. İran devriyelerinin insanların hayat tarzlarına ve giyimine müdahale etmelerini toplum artık kaldıramaz hale geldiği görülmektedir. Lağvedilme kararının alınmasında özellikle kadınların büyük payı vardır.
Dünya değişiyor. İran’da buna ayak uydurmak zorunda kalacaktır. 1979 yılında insanlar Şahlık rejiminden kurtulmak için çok büyük kitlesellikte tepkilerini göstermişlerdi. 1979 yılında Şahlıktan kurtulmak için sokakları dolduran, balkonlardan haykıran insanların torunları şimdi aynı şekilde mevcut rejime karşı seslerini yükseltiyorlar. Özgürlük talepleri bir reaksiyona yol açtığı görülüyor. Çok etnikli, çok kültürlü bir yapıya sahip olan ülkede duyarlılıkların ve en önemlisi de acıların ortaklaştığı görülmektedir. Ülkenin her hangi bir köşesinde yaşanan acı ülkenin başka yerlerinde de kendi acıları ve sorunları olarak görülmeye başlandığı anlaşılıyor. Bütün yapılar kendi sorunlarını bir kenara bırakarak ya da zamana bırakarak özgürlük talepleri altında bir araya gelmeleri rejimi de ciddi olarak düşünmesine yol açmaktadır.
Mahsa Amini’nin kadın, yaşa ve özgürlük sloganı sadece İran’da değil dünyanın birçok yerinde sahiplenilmeye başladı. Dünyanın ünlü birçok sanatçısı ve tanınan simaları destek mesajlarını yayınlıyorlar. Tepkilerin lise düzeyindeki öğrencileri de kapsıyor olması rejimi ciddi olarak sarsıyor. Z kuşağı dediğimiz teknolojiyle buluşmuş kuşaklar artı dedelerinin getirdiği sistemi kabul etmiyorlar. Bu sistem onlara cevap olamıyor. 43 yıldır süren rejim toplumun tüm kesimlerini inanç ve kültürel olarak kapsayamıyor. Bu yüzden İran’da bu değişimlere ayak uydurmak zorunda kalacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.