Kürtçe kitaplara hak ettiği ilgiyi gösterelim!
Bu yıl sekizincisi gerçekleşen Diyarbakır Kitap Fuarı, Mezopotamya Fuar Alanı’nın kapalı alanında kurulan yüzlerce stantta sergilenen binlerce kitapla, sayısız söyleşi ve imza günü ile devam ediyor. Daha çok Kürt yayıncılarının ilgi gösterdiği kitap fuarında sergilenen Kürtçe kitap sayısındaki artış, okurun buna ilgisi sevindirici bir durum. Kayyımlı geçen beş yılın ardından gerçekleşen Diyarbakır 8. Kitap Fuarı, yaşanan ekonomik krize, artan yoksulluğa, düşen alım gücüne rağmen beklenenden daha yoğun geçiyor. Hemen her yaştan okurun her gün ziyaret ettiği, söyleşilerine katıldığı, yan yana geldiği, yüz yüze sohbet etme fırsatını yakaladığı şair ve yazarlarla geçirdiği fuar ortamı heyecan verici olduğu kadar okur-yazar ilişkisini de canlı tutuyor, daha doğrusu yazarla okur arasında kalıcı bir ilişkinin oluşmasına zemin oluyor…
*
Diyarbakır 8. Kitap Fuarı’nın beklenenden fazla ilgi uyandırması, edebiyatın ve sanatın, illa ki Kürt edebiyatı ve sanatının geleceği açısından umut verici olduğunu söylemeliyim. Ancak fuara gösterilen ilgide umut verici olmayla sınırlı kalınmamalı, Kürtçe kitaplara da hak ettiği ilgi gösterilmeli, Kürtçe okuyamama, daha doğrusu anadilde okuyamama korkusuna kapılmadan, frekansına girilmede zorluk çekilen yeni kuşaklara okutamama kaygısına düşmeden, anadil ezikliği yaşanmadan sahip çıkılmalı. Biliyoruz ki ne kadar çok okur, o kadar çok Kürtçe kitap, o kadar çok Kürtçe okuma, o kadar çok Kürtçe düşünme, o kadar çok Kürtçe yaşama, daha doğrusu o kadar çok asimilasyon politikasına karşı direnme, o kadar çok tek dil siyasetini boşa çıkartma anlamına geliyor. Milyonlarca insanın günlük yaşamda kullandığı Kürtçe’nin sahiden daha fazla okuma, daha fazla yazma dili, dahası edebiyatta, sanatta daha fazla üretme, daha fazla yaratma dili olmasını istiyorsak bunun yolu Kürtçe kitaplara daha fazla erişmek, daha fazla sahip çıkmak ve okumaktır…
*
Sivil toplum örgütlerinin, yerel yönetimlerin ve yayınevlerinin özverili çalışmaları sonucu, dahası zor şartlar altında gerçekleşen Diyarbakır Kitap Fuarı, Kürt yayıncılarının en kapsamlı buluşma mekanlarının başında geliyor. Öyle ise Kürt yazar ve yayıncıların Kürtçe kitaplara erişme imkanını okura sunan, bir anlamıyla da Kürt kültürünün, dilinin, sanatının toplumsallaşmasına katkı sunan Diyarbakır Kitap Fuarı’na hak ettiği ilgiyi gösterelim, fuar günlerinde her birimiz en az bir Kürtçe kitapla buluşarak bu hakkı sahiplerine teslim edelim, varlık yokluk sürecini yaşayan kadim dilimiz Kürtçe’ye amasız, fakatsız sahip çıkma cesaretini gösterelim. Biliyoruz ki şimdi Diyarbakır Kitap Fuarı zamanıdır, aynı zamanda Kürtçe kitapla buluşma, okuma zamanıdır. Herkesin en az bir Kürtçe kitapla buluşma, okuma dileğiyle…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.