Deprem sonrası notlar-1
Toplumsal felaketler ve toplumsal dersler başlığı altında meseleye bakarsak; deprem, sel gibi doğal afetler sonrası çıkarılacak ve çıkarılması gereken dersler, bir sonrası için tedbirli olmayı, tedbir almayı gerektiren bir duruma hitap eder.
Dayanışmanın, ortaklaşmanın önemi bugünlerde belli olur. Diyarbakır bu konuda ciddi sınav verdi. Yiyecek, içecek, barınma, konaklama konusunda iyi sınav verildi. STK’lar, Valilik, Belediyelerin ortaklaştığı bir ortamda çokta öne çıkan bir sıkıntı olmadı.
Çok geniş bir yelpaze oluştu, ancak, gözüme mi çarpmadı, her neyse, Dicle Üniversitesini yardım ve destek havuzu içerisinde görmedim. Barınma, konaklama konusunda yeterli imkânlara sahip olan Dicle Üniversitesinin herhangi bir biriminin ismini konaklama ve barınma listelerinde göremedim. Rektörlükten de bir ses duymadık.
Bunun yanı sıra, Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyelerinin kendi alanlarında barınma, konaklama, gıda ile ilgili çabaları göze çarptı.
Aynı şekilde, Kent koruma ve yardımlaşma platformu, DTSO, OSB, DESOB, Ticaret Borsası ve diğer STK’ların ortaklaşarak oluşturduğu kriz masası ciddi sorumluluk ve görev üstlendi. AFAD’ın belirlenen alanlara iyi bir zamanlama ile kurduğu çadırlar ihtiyaca cevap verdi.
*
Diyarbakır’da yıkılan iki bina ile ilgili bazı iddialar gündeme geldi, kamuoyunun bilmesinde yarar var. Diyar Galeria ve tesislerdeki binada bulunan bazı işyerlerinde kolonların kesildiği iddiası var. Türkiye genelinde yaygın bir yöntem. Bina altlarında sonradan proje dışında, yeni açılan işyerlerinin alanları genişlesin diye başvurulan bir yöntem. Diyarbakır’da bina altlarında sonradan açılan işyerlerinin hazır yeri gelmişken incelenmesi ve denetlenmesinde yarar var. Şimdi değilse ne zaman.
*
Şunu söyleyeyim, her türlü savaş, çatışma, kavga sonrası barışmak mümkündür. Ancak, ‘imar barış’ı diye bir şeyin olmaması gerektiğini sanırım hep birlikte anlamışızdır. Olsa olsa, imar hırsızlığı olur ki, o da insanların yaşamını çalmaktır.
*
Bir de yetkililere sözümüz var; vatandaş enkaz altından ölü ya da yaralı olarak çıkarılanların isim listesinin yayınlanmasını istiyor. Neden? Çünkü depremin üzerinden 3 gün geçmesine rağmen, kim, nerede bilinmiyor, herkes birbirinden soruyor.
*
Dün bir de basına akredite meselesi çıktı ortaya. Akredite olunmadan olay yeri, enkaz yanı gibi haberciliğin yapılması gereken alanlara girilmesine izin verilmedi. Akredite meselesi, olay bir kurumun organizesiyse olması mümkündür. Doğal afeti izlemeye akredite koymak hangi akla hizmet ise…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.