NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Diyarbakır ekspresi, turizm kararlılığı

Diyarbakır ekspresi, turizm kararlılığı

Diyarbakır Ekspresi ile yeni bir turizm rüzgârı yakalama fırsatı doğdu diye düşünüyorum. Doğumu sadece seyretmemek, ivme kazandırmak, besleyip, büyütmek lazım. Geride bıraktığımız Ramazan bayramından sonra Diyarbakır turizminde ciddi düşüş yaşandı. Şimdi, olumlu bir fırsat var. TİME dergisinin Dünyada görülebilecek 100 yer arasına Diyarbakır’ı da dâhil etmesi taze bir başlangıç olabilir. Hem tarihin tanıtılması hem de turizmin canlandırılması açısından ciddi bir mesafe kat edilir.

İş dünyasında, turizm acentelerinde, özellikle de Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasındaki heyecanı çok net görmek mümkün. Bir çaba sonuç verdi. Şimdi, bunu kararlılıkla sürdürmek gerekiyor. Diyarbakır “Kayyum” denen meseleyi tartışmak istemiyor. Bu uygulamanın, kentin sosyal ve ekonomik işbirliği konusunda büyük sıkıntılara neden olduğunu geride bıraktığımız yıllarda gördük.

Diyarbakır’ın bütün kurumlarının ortaklaşarak alacağı kararları uygulamanın, hayata geçirmenin tam da zamanı. Valilik, Belediye, STK’lar, derneklerde ciddi bir rahatlama olduğunu gözlüyoruz. Diyalog, müzakere ve sorunların çözümüne odaklı bir yol yürüyüşünün başladığını, bunun yeni atanan Vali Murat Zorluoğlu’nun ilk etapta ortaya koyduğu performansın çerçevesi içerisinde çok net görüyoruz.

‘Diyarbakır Tarih ve Turizm Platformu’ adı altında yeni bir başlangıç yaparak, bütün kurumların içinde yer alacağı yol haritasına dâhil etmek, sanırım herkesin, herkesimin arzu ettiği bir durumdur. Mesele kişisel olmadığına göre, toplumsal huzur ve istikrara yönelik bir niyetle hedefe kilitlenmek en doğru olandır.

Bunlar olduktan sonra geriye ne kalıyor?

Turisti çekecek olan tarihi Sur içi bölgesinde düzenlemeleri süratli bir şekilde gerçekleştirmek. Temizlikten, cadde ve sokaklardaki düzene kadar elden geçirilmesi gereken işler var. Kaldırımları da aşan cadde işgallerinin sona erdirilerek, keşmekeşliğe son verilmesi.

En önemlisi de surlardaki restorasyon çalışmalarının hızlandırılarak, bariyerlerle kapatılan alanların bir an önce açılması şart. Bir önerim de; boydan boya surların etrafı bariyerlerle kapatılacağına, restorasyon çalışmaları bölümler halinde yapılsın. Tamamlanan bölümler açılsın, bir sonrakine geçilsin.

Örneğin; Keçiburcu alanında restorasyon nedeniyle büyük bir alan 6 aydır kapalı halde. Turist keçi burcunu ve çevresini gezmeyecekse nereyi gezecek?

Hazır ‘Diyarbakır ekspresi’ yakalamışken kararlılık olsun, tarih ve turizm konusunda da amaç hâsıl olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR