Bu bir söyleşi kitabıdır
Bak, ağaçlar yapraklarını döküyor. Bak, toprak renk değiştiriyor. Sürekli bir devinim halinde olan dünyamız acının katmer açtığı bir çağdan kan dökerek geçiyor.
Çağın ve dünyanın tutanakçıları var. Hem aydınlık düşlerin hem karanlık savrulmaların tanığı olan, bunları dipnot olarak tarihin sayfalarına işleyenler var.
“Bu Bir Söyleşi Kitabıdır” son çeyrek asrımıza yazıları, şiirleri, resimleri, filmleri yani düş ve düşünce dünyaları ile yön vermeye çalışanlarla yapılmış röportajları içeriyor.
Özellikle Diyarbakır, Mardin çevresinde yetişmiş yazar, şair, düşünce insanlarını öncelemişse de bu kitap aslında bir coğrafyanın panoramasını çiziyor.
55 sanat ve düşünce insanıyla yapılmış röportajları içeren bu kitapta kimler yok ki?
En başta Diyarbakır’ın yetiştirdiği en değerli insanlardan avukat İhsan Fikret Biçici var. Nur içinde uyusun hem hukukçu hem şair kimliğiyle hak ettiği değeri tam bulamadı. Onunla çok sohbetlerimiz oldu. Sanat çevrelerinin cömert ve kodaman abisiydi. Yıllar sonra onunla yapılmış bir röportajı bu kitapta okuyunca hem duygulandım hem de geçmiş yıllarda İhsan Fikret Biçici’nin yaptığı sanat ve hayat tespitlerinin haklılığını gördüm.
Suzan Samancı, Aydın Alp, Ahmet Çakmak, Muharrem Erbey, Latife Tekin, Lal Laleş, Mustafa Aydoğan, Mahsum Oral, İrfan Amida, Şener Özmen, Hicran Aslan gibi birçok yazar, şairin geçmişte ne düşündüğü ve bugün tespitlerinin ne kadar haklı olduğuna dair bir durum tespit tutanağı aslında bu kitap.
Sanatçı çağını sorgulayan ve geleceği görebilendir, tespitini bu kitaptaki 55 röportajı okuduktan sonra yeniden düşüneceksiniz. Gerek Kürtçe yazan, gerek Türkçe yazan, üreten insanların sanata, siyasete ve hayata dair düşüncelerinin zaman içerisinde geçirdiği değişimleri göreceksiniz.
Bu 55 röportaj sahibinden sadece İhsan Fikret Biçici bugün hayatta değil, geriye kalan 54 röportaj sahibi bugün hayatta ve çağın tanıklığına devam ediyor.
Bu kitabın çeyrek asırdır hazırlığını yapan ve adeta bir kültür tutanakçısı, bir edebiyat tarihçisi gibi çalışan sevgili şair, yazar dostum Metin Aydın’ın büyük sabır ve çabasıyla ortaya konan bu çalışmanın bölgemiz ve de Türkiye için en kapsamlı bir ilk olduğunu düşünüyorum.
Mardin’de yayımladığı Perspektif gazetesindeki röportajlardan, gazetemiz Tigris Haber’e kadar birçok mecrada yaptığı görüşmeleri tutanak altına almış ve yazarların, şairlerin zaman yolculuğunu bize taşımış.
Red yayınları arasında yayımlanan Bu Bir Söyleşi Kitabıdır kitabı her ne kadar Metin Aydın imzasını taşısa da, derleyen olarak Metin Aydın “ Bu benim kitabım değil, söyleşi yaptığım 55 değerli kalemin, düşünce ve sanat insanın ortak kitabıdır!” diyerek incelikli bir duruş sergiliyor.
Kitapta benimle de yıllar önce Metin’in yaptığı bir röportaj var. Gerçekten eskiden bunları mı düşünmüşüm, dedim röportajımı okurken. Zaman nasıl da hızla geçiyor ve bazılarımızı fena değiştiriyor. Bazılarımıza haklılık bazılarımıza mahcubiyet veriyor.
Sonuç olarak röportaj derlemesi olan bu kitapta Metin Aydın’ın yıllarının inadı var. İyi ki bu görüşmeleri yapmış ve bizi konuşturmuş. Siz de okuyun!