Kayyım yönetimi ve Vakıfbank
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesini 8 yıl boyunca yöneten Kayyımların yeni yönetime bıraktığı borç dudak uçuklatan cinsten. Bıraktıkları borcun hangi yatırımlardan dolayı olduğunu merak ediyorduk, DTSO Başkanı Mehmet Kaya merakımızı giderdi. Bize bıraktıkları borcun 1 milyar 805 milyon 77 bin TL’lik kısmı, Vakıfbank Genel müdürlüğünden alınan kredi imiş. Sanayici yatırım yapmak için istemiş, vermemişler, bu da ayrıca konuşulması gereken bir gündem
Neden, niçin vermişler, hangi yatırım için harcanmış henüz bilemiyoruz. Daha önceki yazılarımda da belirtmiştim, yıllık 12 milyar bütçesi olan bir belediyeyi giderayak bu kadar borçlandırmak, doğacak çocukları dahi bu sorumluluğun bir parçası haline getirmek tek kelime ile vicdansızlıktır. ‘Borç yiğidin kamçısıdır’ deyip ödeyeceğiz, başka da çaresi yok. Gayrimenkul sattıklarında, ‘Yatırım için kaynak lazım’ diyorlardı. Madem kredi çektiniz, ne diye sattınız?
Ancak, bunun hesabını da sormak zorundayız. İşte bu nedenle; kişisel ve kurumsal anlamda savcılıklara başvurup, bizi rızamız dışında borçlandırdıkları için kayyım yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunmalıyız. Bu konuda Baro ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasının öncülük etmesi gerekiyor. Halkın, kendisine ait olanın kendi rızası dışında kullanılması hukuki yaptırım kapsamındadır. Anayasamıza göre, idare kamu hizmetini yürütürken verdiği zararlardan sorumludur.
Gelelim işin sanayici kısmına, sanayiciye kredi vermeyen Vakıfbank’a! DTSO Başkanı Mehmet Kaya’nın verdiği bilgiler çarpıcı. Diyor ki; “300 sanayicinin ihtiyacını tek kalemde bir Belediye kayyumuna kullandırmak bölge sanayisine yapılmış bir darbedir. Diyarbakır sanayicisinin ve esnafının mevduatını toplayıp tamamını belediyeye vermeyi doğru bir yaklaşım olarak görmüyoruz. Vakıfbank Genel Müdürlüğünün bölge iş insanlarına karşı bu yaklaşımını kınıyoruz.”
Kayyuma ballı börek!
Diyarbakır sanayicisinin kredi başvurusunu dikkate almayan Vakıfbank, kayyum yönetimine 1 milyar 805 Milyon 77 bin TL kredi kullandırarak ballı börek sunmuş. Kredi için başvuran sanayicileri rakamlar büyük olduğu için ret eden Vakıf bank, kayyımlara tek kalemde bütün sanayicilere yetecek kadar rakamı kayyıma sunmuş, krediyi yeni gelen yönetime borç olarak kaydetmiş. Büyükşehir Belediyesi, belediye sınırları içinde yaşayan yurttaşlar, ‘Biz bu parayı ödeyemeyiz, rızamız dışındaki borçlanmayı kabul etmiyoruz’ deyip en kısa zamanda kayyımlar hakkında dava açmalıdır. Hiç ayıbı yok, anayasal bir hakkı kullanacağız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.