Diyarbakır kalesinden notlar-61
Dün şöyle genel bir değerlendirme yapayım dedim; Türkiye gündemi ile Diyarbakır’ın gündemini karşılaştırdım, baktım bizim gündemimiz daha yoğun. Gazeteye yaptığımız haberleri değerlendirdim, sıraya koydum, bilgisi olan vardır, bir de olmayan. Hep birlikte kentin gündemine hakim olalım istedim.
*İlk gündem GÜNSİAD, Güneydoğu Sanayici İş İnsanları Derneğinindi. GGC salonundaki basın toplantısında Başkan Şah İsmail Bedirhanoğlu, TBMM çatısı altında yürütülen çözüm sürecine yönelik gündeme dair fikirlerini açıkladı. Önemsediklerini, destek verdiklerini deklere etti.
*Diyarbakır Barosu yazılı bir açıklama yaptı. Baronun İnsan Hakları Merkezi, Suriye’deki SİHA saldırısında hayatını kaybeden gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in cenazelerinin Türkiye’ye getirilmesi sürecindeki hukuksuz uygulamalara tepki gösterdi. Açıklamada, cenazeleri teslim almak üzere Habur Sınır Kapısı'na giden aileler ve milletvekillerinin yaklaşık 48 saattir gerekçesiz şekilde bekletildiği vurgulandı.
*Amedspor gündemini atlamak olmaz. Yüksek İstişare Kurulu (YİK)’in Kadın Yönetim Kurulu Üyeleri, Amedspor Kulüp Başkan Vekili Elif Turan ile birlikte, Şehmus Özer Tesisleri’nde bir araya geldi. Amedspor yönetimindeki kadın yöneticiler ve YİK Kadın Üyeleri, kulübe dair sorunları konuştu. Kadın üye sayısı ve destek ziyareti Türkiye’de şu an başka bir kulübe nasip olmayacak bir durum. Anlamlı ve kıymetli.
*
Hastanelerdeki ‘Bıçak’ meselesi kentin önemli gündemi. Hafta sonu Dicle Üniversitesi hastanesinde bir doktor bu nedenle tutuklanmıştı. Dün, buna benzer bir durum yaşandı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Cumhuriyet savcılığına ‘Makas parası’ iddiasıyla yapılan şikayetler üzerine, Gaziler Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanı Ç.T. ve ekibi hakkında soruşturma başlattı.
*
Sağlık ve Eğitim önemli, ancak her iki alanda da sınıfta kalmış bir ülke konumundayız. 400 öğrenci eğitimden yoksun kalmış. Nerede? Karacadağ mahallesindeki Tezharap, Alçimen ve Alatosun mezralarındaki çocuklar. Bölgedeki 13 mezradan sadece birinde okul var. Husumet nedeniyle aileler çocukların ı okula göndermiyor. Bu nedenle yaklaşık 400 öğrenci eğitim hakkından mahrum.
*
Van’da kaybolduktan 18 gün sonra cesedi bulunan üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş’in babası Nizamettin Kabaiş, adalet çağrısında bulundu: “Kızım intihar etmedi, katiller bulunsun. Şiddete uğrayan tüm kadınlar için adalet istiyorum” dedi.
*
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, Çınar ilçesi Görece Köyü’nde maden aramalarının mezarlıklara ve çevreye zarar verdiği iddiasıyla Bakan Alparslan Bayraktar’a soru önergesi verdi. Bu önerge bize Diyarbakır’ın diğer ilçelerindeki maden aramalarının çevreye verdiği zararları akla getirdi.
*
Diyarbakır Rehabilitasyon Merkezleri Derneği (DİREM) ve üyeleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde kitlesel bir basın açıklaması yaptı, yaşanan sorunlara dikkat çekti. Dernek Başkanı Ali Rıza Yıldırım, Diyarbakır’da 166 rehabilitasyon merkezinin 30 bin engelli öğrenciye ve 4 bin çalışana hizmet verdiğini hatırlatırken, kurumların haksız ve hukuksuz uygulamalara maruz bırakıldığını aktardı.
*
Sağlık ve meslek örgütleri, sağlık sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çekmek amacıyla Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda bir araya geldi. Basın açıklamasında, sağlık sistemindeki çöküş, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, mobbing, güvencesiz çalışma koşulları ve performans dayatmaları gibi birçok soruna dikkat çekildi.
Gündemler sağlam değil mi?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.