SUR’UN GÖLGESİNDE KİTAP FUARI
Birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Amed aynı zamanda bir kültür kentidir de. Bunu Büyükşehir Belediyesinin Sümer Park ta ‘Medeniyet Beşiğinde, Kitapların Işığında’ sloganıyla düzenlediği 2. Amed Kitap Fuarı bu kültürel geçmişiyle de örtüşen bir etkinlik oldu. Yazarlar okurlarıyla buluştu, kitaplarını imzaladılar. Yayınevleri kitaplarının satışını yaptı. Siyasetten edebiyata kadar birçok konuda değerlendirme oturumları yapıldı. Edebiyat söyleşileri, şiir dinletileri Amed’lileri Faqiye Teyraniden Ahmet Arife, Cahit Sıtkı’ya kadar tarihe bir yolculuk yaptırdı. Şeyh Sait’ten Dersime buradan Diyarbakır 5 nolu cezaevinden günümüze tarihin acılı yüzünü yeniden hatırlattı. Ayrıca, film ve tiyatro gösterileri, resim sergileri, etkinliği renklendiren çalışmalar oldu. Bir hafta boyunca kültürden sanata ve siyasete kadar birçok konunun konuşulup tartışıldığı bir etkinlik oldu. Yapılan etkinlikler ilgiyle izlendi.
Ayrıca, fuar çadırının önündeki yeşillikler üzerine kurulan masalarda da oluşan tanışma, tartışma ve kültürel ortamlarda ayrı bir zenginlik kattı. Fuara katılanların önemli bir kısmı da sadece izlemek için gelmemişlerdi, kitap kurtları da kütüphanelerinde olmayan kitapları alarak, ciddi bir kitap satışının olduğunu da gözlemleyebildik. Hem yayınevleri, yazarlar hem de okurlar uygun fiyata istediği kitaplara kavuştuğu için memnun kaldı. Kısacası, dolu dolu diyebileceğimiz bir kültür ve sanat etkinliği oldu. İnsanların uzun zamandan beri, acı, ölüm, yıkım dışında konuşmaya ortam ve fırsat bulamadığı kültür, sanat konularında düşüncelerini paylaştılar. Çok sayıda Amed dışından ve Batı illerinden gelen sanatçı, aydın ve yazarlarda fuara renk kattılar.
12 Eylül sonrası baskılı döneminden sonra kitap bulundurmanın tehlikeli bir silah olarak görüldüğü; okuma oranının düştüğü, kültürel yozlaşmanın gençliği sardığı yıllardan sonra kitap okumak ve kitap almak çok önemsenmesi gereken bir özellik sayılması gerekiyor. Özellikle genç kuşaklar bilgisayar teknojilerinin gelişmesiyle insanlar sosyal yaşamdan bile uzaklaşır oldular. TV lerde diziler, yarışmalar, şovlar, evlendirme programları da okuma oranının düşmesinde önemli bir katkısı oldu. Böylesi bir dönemde kitaba ilgi önemlidir. Bilgili ve bilinçli topluma ancak okuyan toplumlarla gerçekleşiyor. Bilinçli yaşamak ancak okuyan kişilerle ulaşılmaktadır.
2. Amed Kitap Fuarı kültüre, sanata ve kitaba ilgi duyanların kaçırmaması gereken, kaçıranlar için kayıp olarak değerlendirilecek bir etkinlikti. Yaralı Amed’lilerin, yıkık Sur ’un gölgesinde gerçekleştirilen kitap fuarına sanat ve kitapseverlerin ilgisi yoğun sayılabilecek bir katılım oldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.