Beraat Kandili
Arapçada "Şabanın ortasındaki gece", "rahmet gecesi", "mübarek gece", ve "sak gecesi" olarak anılan geceye BERAET gecesi denir.
Osmanlı padişahlarından ll Selim döneminde şabanın 15 gecesinde minarelerde kandil yakılmasıyla Beraat kandil adını almıştır.
Allah nasip ederse önümüzdeki perşembeyi cumaya bağlayan gece yani 17 Mart 2022 de Beraat gecesidir.
Bu gecede kulluk bilinci ve hesap verme şuuruyla; suç, hata ve yanlışlardan kaçınmak; günahlarımızın affı için tövbe ve istiğfar etmeliyiz.
Af edilmeyi talep ederken, af etmeyi, Allah'tan bağışlama dilerken, bize karşı işlenen suçlarıda bağışlamayı bilmeliyiz.
(Beraet gecesi ile ilgili Kürtçe anlatım ve Türkçe alt yazı ilgili https://youtu.be/3Vphnl4qaq0 izlemenizi tavsiye ederim.)
Duhan suresi ilk 3 ayette geçen: "biz onu (Kur'an'ı) mübarek bir gecede indirdik." "Mübarek" gecenin âlimlerin bir kısmı "Kadir" gecesi dese de bir kısmı da "Beraat" gecesi olduğu görüşündedirler.
Bu görüşü savunan âlimler; gerekçe olarak Kur'an'ın toplu halde levh-il mahfuzdan dünya semasına indiği, Kadir gecesinde ise buradan peyder pey cebrail vasıtasıyla peygamberimiz sallahu aleyhi ve selleme indirildiğidir.
Hz. Aişe (ra) rivayetle Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem:
"Yüce Allah Şabanın onbeşinci gecesinde dünya semasına iner, Ben-i Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları af eder." Buyurdu.
"Şabanın onbeşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünü oruç tutun. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâla (Keyfiyeti bizce meçhul bir halde) dünyaya en yakın göğe inerek fecir oluncaya kadar: "Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) mübtela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim. Şöyle olan yok mu? Böyle olan yok mu? Buyurur. (İbn Mâce)
Bu gecede; Allah'a ortak koşanlar, Kindar olanlar, Anne-babasına asi olanlar, Sürekli sarhoş olanlar, Zina yapanlar, Sihirbazlar ve Kahinler (nasuh bir tövbe etmedikleri müddetçe) bu geceden faydalanamazlar.
Bu gecede:
Bolca istiğfar edilmeli, selavati şerifler söylenmeli, Yasin suresi, Ayetul kürsi, Tövbe süresinin son iki ayeti, kevser, felak ve nas süreleri okunmalıdır.
Anne-baba rızası alınmalı, fakir ve yetimler sevinebilmeli, ahrete göçmüş olanlar unutulmamalıdır.
Bu gecede sünnet olmasa da, Kudüs dönemimde kılınan ve "belaların defi, dileklerin kabulü ve dünya huzuru için" iki rekate bir selam verilerek yüz rekaat namaz kılınmalıdır. Her rekaate bir Fatiha on kulhuvellah okunarak 50 selam 100 rekat namaz kılınsa iyi olur düşüncesindeyim.
Selam ve Dua ile.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.