Sevme Sanatı
Hiçbir şey bilmeyen, hiçbir şey sevemez.
Hiçbir şey yapamayan, hiçbir şeyden anlamaz.
Hiçbir şeyden anlamayan insan değersizdir.
Oysa anlayan biri,
Hem sever hem fark eder hem de görür…
Bir şeyde ne kadar bilgi varsa,
kadar büyük sevgi vardır…
Bütün meyvelerin çileklerle aynı zamanda
Olgunlaştığını zanneden biri,
Üzümleri hiç tanımıyor demektir.
-Paracelsus…
ErichFromm’ un “Sevme Sanatı” adlı eseri böyle bir açıklamaya yer vererek başlar ve yine klasik kapağında şöyle devam eder:
“Her sanat dalı disiplin, odaklanma ve sabır gerektirir.Sanatta ustalaşma, bir çocuğun yeni yürümeye başladığı evredeki gibi düşe kalka ama denemekten vazgeçmemekle elde edilir. Sevme de içinde sevme ve sevilme eylemini birlikte muhafaza eden bir sanattır. Hatta diğer sanat dallarından daha fazla içgörüye ve anlayışa sahip olmaya ihtiyaç duyar. Bir ustası, bir kılavuzu yoktur; kişinin salt kendisi için ve tek başına edinebileceği bireysel bir deneyimdir.”
Sevme Sanatı yapıtı, sevginin ne olduğu ve hangi araçlarla icra edilebileceğini anlatan bir kişisel gelişim kitabının çok ötesinde dünyanın her yerinde bir klasiğe dönüşmüş, birçok dile çevrilmiş, insanlığın geleceği için hümanist bir yaklaşım, sevme konusunda eşsiz bir felsefi manifesto olduğunu ifade etsek yerinde olur.
Fromm’un bu eseri, sevme konusunda dayandığı felsefi ve psikolojik temel ile kullanılan ince dil onu özgün bir kitaba dönüştürmüştür.
Belli bir olgunluk seviyesine ulaşmadan gerçek manada sevemez insan… Eser de sevme sanatı bu eksene oturtulmuş gibi. Aslında yazar insanların sevmeden ziyade sevilmeye ihtiyaç duyduğunun altını çizer. İnsanlar nasıl sevilirim çabası içindedir. Yazar eserinde “sevgi” olgusunu klasik anlamda bir duygusal ilişki yansımaları olarak ele almaz, geniş bir perspektif sunar.
Günümüzde yüreklerin nasır bağladığı post-modern zamanların dehlizlerinde,narsistliğin çoğaldığı bu zamanlarda sevmeye ve sevilmeye dair şeylerin çoğalması gerekir. Bu mihmanda baktığımızda Fromm’ un “Sevme Sanatı” bir kitabın ötesin bir ruh taşır ve defalarca okumayı gerektirir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.