Diyarbakırlı Kadın muhtarlardan evlenecek çiftlere destek çağrısı: “Hayallerini birlikte gerçekleştirelim”

Diyarbakırlı Kadın muhtarlardan evlenecek çiftlere destek çağrısı: “Hayallerini birlikte gerçekleştirelim”
Diyarbakır'daki kadın muhtarlar, kentteki genç çiftlerin yüksek gelinlik ve düğün masrafları nedeniyle evlenme hayallerinin gerçekleşmemesi üzerine seslerini yükselterek, gelinlik ve düğün masraflarına yönelik yardım çağrısında bulundu.

Sait BAYRAM’ın Özel Haberi

TİGRİS HABER - Diyarbakır'daki kadın muhtarlar, evlenmek isteyen ancak yüksek düğün masrafları nedeniyle zorlanan genç çiftler için önemli bir çağrıda bulundu. Kooperatifler Mahalle Muhtarı Fatima Kantar, Şehitlik Mahalle Muhtarı Sadiye Sebat Korkutan ve diğer mahalle muhtarları, şehirdeki gelinlik fiyatlarının 50 bin TL ile 150 bin TL arasında değiştiğini, bu nedenle birçok gencin evlenmekte zorlandığını belirtti. Bu sorunun çözülmesi için sivil toplum kuruluşlarının, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerinin ve hayırsever vatandaşların desteğine ihtiyaç duyulduğunu vurguladılar.

Kadın Muhtarlar, TİGRİS HABER’e şu değerlendirmelerde bulundu:

KANTAR: “DÜŞÜK GELİRLİ ÇİFTLER EVLENEMİYOR”

Kooperatifler Mahalle Muhtarı Fatima Kantar, Düşük gelirli çiftlerin evlenemediğini belirterek, "Evlenmek isteyen çiftlerimize yardımcı olmak için sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve iş insanlarından destek bekliyoruz. Maalesef annelerimiz, 'Çocuklarımızı evlendiremiyoruz' diyerek muhtarlığımıza başvuruyor. Düğün salonları da cep yakıyor. Bir düğün salonunun fiyatı, boş bir evin beyaz eşyası kadar tutuyor" dedi.

KORKUTAN: “İŞSİZLİK ORANLARI GENÇLERİ EVLENMEKTEN ÇAYDIRIYOR”

Şehitlik Mahalle Muhtarı Sadiye Sebat Korkutan ise, Diyarbakır gibi bir şehirde yüksek işsizlik oranlarının gençleri evlenmekten caydırdığını vurguladı. "Bu ekonomik şartlar altında, özellikle Diyarbakır gibi bir şehirde binlerce işsizin bulunduğu bir ortamda evlenmek büyük bir yük haline geldi. Gençlerimizin çoğu bekâr yaşamayı tercih ediyor. Valilik, tüm evlenen çiftlere gelinlik kampanyası başlatmalı. En azından bir masraftan kurtulmuş olurlar," dedi. Korkutan, gelinlik ve kınalık fiyatlarının 50 bin TL ve üzeri olduğunu, bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.

ALTINTAŞ: “EVLENME HAYALLERİ MADDİ YETERSİZLİKTEN DOLAYI GERÇEK OLAMIYOR”

Yolaltı Mahalle Muhtarı Suzan Altıntaş da, Gençlerin evlenme hayallerinin, maddi yetersizlikler nedeniyle gerçek olamayacağını vurgulayarak, "Birçok genç, evlenmeye karar verdiğinde sadece maddi durumları yüzünden hayallerinden vazgeçiyor. Bu sorunu çözmek için hep birlikte adım atmalıyız. Toplumda dayanışma ruhu oluşturulmalı, STK’lar, belediyeler ve gönüllü gruplar harekete geçmeli" şeklinde açıklama yaptı.

GÖZEN: “EVLİLİK MASRAFLARI AŞIRI YÜKSEK”

Şeyh Şamil Mahalle Muhtarı Çiçek Gözen ise, evlilik masraflarının aşırı yüksek olmasının, gençlerin evlenmelerine engel olduğunu ifade ederek, "Evlilik, bir toplumun temeli olan önemli bir değer. Ancak maddi zorluklar nedeniyle gençlerimiz bu temeli atamıyor. Hem devletin hem de sivil toplumun bu konuda katkı sağlaması gerektiğine inanıyorum. Gençlerimizin önünü açmak için elimizden geleni yapmalıyız" diyerek desteğin önemine vurgu yaptı.

ÇELİK; “DÜĞÜN YAPMAYA CESARET EDEMİYORLAR”

Lalabey Mahalle Muhtarı Şener Çelik, Diyarbakır’daki gençlerin maddi zorluklar nedeniyle düğün yapmaya cesaret edemediklerini belirtti. Çelik, "Gelinlik ve düğün masrafları bir hayli yüksek, bu da gençlerin evlenmelerini zorlaştırıyor. Şehirdeki bütün muhtarlar olarak çözüm için toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

DEMİR: “GENÇ ÇİFTLERE MADDİ DESTEK SAĞLANMALI”

Muradiye Mahalle Muhtarı Dilek Demir, "Evlenmek isteyen genç çiftler için büyük maddi destekler sağlanmalı. Onların bu önemli adımı atabilmesi için tüm yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları işbirliği içinde olmalı. Bu destek aile kurumunu güçlendirecektir diye konuştu.

DERE: “HAYALLERİ ENGELLENİYOR”

Körhat Mahalle Muhtarı Dilek Dere de benzer şekilde, maddi yetersizliklerin gençlerin evlenme hayallerini engellediğine dikkat çekerek, "Bu sorunun çözülmesi için toplumda dayanışma ruhu oluşturulmalı ve her kesimden destek alınmalı" şeklinde konuştu.

ŞİRDENLİ: “VALİLİK VE BELEDİYELER BU İŞİ ÜSTLENEBİLİR”

Bağcılar Mahalle Muhtarı Şeyhum Şirdenli, "Gençlerimizin evlenmeleri için sadece maddi değil, manevi destek de önemlidir. Bu anlamda muhtarlığımıza çok sayıda talep alıyoruz. Bu konuda gerek Valiliğin, gerek Belediyelerin ve gerekse de Sivil toplum kuruluşların maddi durumu iyi olmayan çiftlerimize gelinlik desteği sunmasını istiyoruz. İzmir ve diğer İllerdeki belediyelerde maddi durumu iyi olmayan gençlere gelinlik desteği veriliyor. Bunun örnekleri var. Neden Diyarbakır’daki belediye yöneticilerimiz de böyle bir destekte bulunmasın. Bu süreçte birbirimize sahip çıkmalıyız. Yardımlar, gençlerin moralini artırarak evlenmelerini kolaylaştıracaktır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.