Birgül Bozkaya

Birgül Bozkaya

MAHŞERİN DÖRT ATLISI

MAHŞERİN DÖRT ATLISI

Romantik ilişkilerin sağlıklı bir biçimde devam etmesini sağlayan en önemli etmenlerden biri çiftlerin birbirleriyle kurduğu iletişimdir. Çiftlerin arasında kurduğu iletişim ilişkilerin güçlenmesini sağladığı gibi ilişkilerin bitmesine de sebep olabilir. Amerikalı psikolog Dr. John Gottman yıllar önce ilişkilerin bitmesine neden olan dört önemli davranış biçimini ortaya atmış ve “Mahşerin Dört Atlısı” metaforunu kullanmış. John Gottman, yıllarını çift terapileriyle geçirmiş bir psikolog olduğundan bu metaforu çiftlerin ilişkilerine, iletişim biçimlerine dayandırmış.

Mahşerin Dört Atlısı

1 — Aşağılama: Kendisini karşısındaki bireyden üstün görmek, yetersiz hissettirmek. Örneğin, “ne kadar beceriksizsin”, “bu yaptığın rezalet bir iş olmuş”, gibi cümleler kurmak.

2 — Eleştiri: Kişinin direkt olarak karşısındakinin kişiliğine saldırması. Örneğin, “erteleme davranışından bıktım, çok sorumsuzsun”, bize saygısızlık yapıyorsun” gibi cümleler kurmak.

3 — Savunma: Karşı tarafın ne dediğini dinlememek, sürekli kendini savunmak. Örneğin, “sen de aynı hatayı yapmıştın”, “asıl sen çok yapıyorsun” gibi cümleler kurmak.

4 — Duvar Örme: Tartışma esnasında iletişimi kesmek, karşı tarafı yok saymak. İletişime en çok zarar veren davranış biçimidir. Doğrudan “sen değersizsin” mesajı verir ve çok tehlikelidir.

Daha sağlıklı ve sağlam temelli bir romantik ilişki için çiftlerin bu dört davranış kalıbını uyguladıklarını fark etmeleri ve bunları panzehirleriyle değiştirmeleri çok değerlidir.

Bu dört davranış genel olarak hepimizin yaptığı davranışlardır. Sadece bu davranışlara bile dikkat ederek evliliğinizde, ilişkinizde çok büyük gelişmeler yaşayabilirsiniz. Mutlu ve uzun ilişkiler için mahşerin dört atlısından uzak durmalı bunun yerine daha olumlu iletişim becerileri geliştirmelisiniz.

Çatışmayan çift olmak değil, çatışmayı yönetebilen çift olmak önemlidir. Tartışma sürecini en sağlıklı şekilde yönetmek için gerekli ben dili ifadeleri kullanılmalıdır.

Bu konuda anlaşmayı sağlayamayan çiftler ise boşanmakta acele etmeden mutlaka bir uzmandan aile terapisi ile destek sağlamalıdırlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Birgül Bozkaya Arşivi
SON YAZILAR