Engelliler ve Sn. Valimizden Bir Talep
3 Aralık engeliler günü münasebetiyle bazı engelli derneklerini Saadet Partisi Kayapınar İlçe başkanı sn Mahmut ALTUN bey ile beraber ziyaret ettik.
Dertlerini, sıkıntılarını, bizlerden ve devletten beklenti ve taleplerini dinledik.
Onlara göre engelli olmak; istek değil bir zorunluluktur.
Arzu veya isyan değil, başa gelene rıza göstermektir. Eksik bedenlerine ağlayıp sızlama yerine, sıkıntılarının üstesinde nasıl gelineceği çabasını göstermektir.
Gezdiğimiz bu derneklerden biri de VAKSAN AYAKABI ATÖLYESI UMUT VAR ENGELLİLER DERNEĞI idi.
Kurdukları ayakkabı imalatı atölyesiyle engellilere iş imkanı sunan bir dernek.
Duygu sömürüsü, el açma, dilenme, yüz suyu dökme yerine; kazançların en helâli olan alın teriyle geçinmeye çalışıyorlar.
Gerçek deriden, kaliteli, birbirinden şık, sezona ve modaya uygun ayakkabı ve botlar üretiyorlar.
Uzman değilim, kişisel gözlemlerim, ayakkabıların çok iyi olduğuydu.
Fiyatlarını sorduğumda "ayakkabıların 120 tl. Botların 150 tl." Dediler.
İnternetten taban fiyat; Ayakkabı diyarı gerçek deri; 400 tl, Hotic 500 tl ve diğer markaların fiyatlarına bakıldığında çok uygun olduğunu gördüm.
Diyarbakir, Ofis yer altı geçidi koşuyolu çıkışı üst tarafında küçük bir teşhir ve satiş yerleri var.
Vaksan Umut Var Engelliler Derneği başkanı sn Levent BAYKARA "daha önce 50 ye yakın engelli kişileri istihdam ettiklerini" belirtirken, "ya şimdi?" Diye sorduğumda " kamu veya özel sektör çalışanları için toplu talep olmadığını, kurum ve kuruluşları ihtiyacını başka illerde temin etiklerini" söylemesi üzerine "fiyat veya kalitede sıkıntı mi var?" Sorduğumda " hayır, fiyat ve kalite bakımından biz daha iyi durumdayız" dediğinde "sebebi?" sorduğumda "bilmiyorum." Dedi.
Dernek başkanı sn. BAYKARA "Ayakkabılarına talep azlığından, işçi çıkarmak zorunda kaldıklarını, çarkın zor döndüğünü ve geçimlerinin zorlaştığını" belirtti.
Önceki dönemlerde kalma Cumhurbaşkanımız sn. Recep Tayip ERDOGAN onları ziyaretinde sn Baykara ile çekilmiş hatıra fotoğrafı duvarda asılıydı.
Fotoğrafa baktığımda o "ilk zamanlar çok iyi idi. Maddi ve manevi destekleri görüyorduk." Ben "Ya şimdi? O "Yeni vali beyle görüşmek için randevu taleplerinin karşılanmadığını" belirti. "Neden?" Sorduğumda "corona tedbirleri" dedi.
Sn Valimiziden; Tlf. Veya internet gibi alternatif iletişim araçlarıyla da olsa iletişime geçmesini, sorunları, talep ve istekleri için zaman ayırmasını talep etmekteyiz.
Bulundukları yer engelliye değil normal vatandaşa bile engel bir yer. Ürettikleri ürünleri arz etmekte zorluklar yaşamaktalar.
Sn. Valimiz ve ayni zamanda Büyükşehir Belediye başkanımızın onlara yardım elini uzatması, uygun yer tesisi ve toplu ayakkabı alımlarında pozitif ayrımcılık yapması faydalı ve yaralı olacağıdır.
Emekli bir imam olarak Diyarbakırlı iş adamlarından talebim ise; ortaklaşa sponsor olup Ceylan AVM de bir yer kiralayıp Vaksan engeliler derneğine vermeleri, toplu ayakkabı alımlarında da onları tercih etmeleridir.
Böyle bir davranışın sevap bakımından bir çok sevaptan daha iyi olacağı kanaatindeyim.
Vatandaş olarak bizler de marka merakımızı bir tarafa bıraksak, yerli ve engelgillerin alın teriyle imal etikleri ve ayni kalitedeki ayakkabılardan çok ucuz olan bu ayakkabıları ihtiyacımız durumunda alsak daha doğru olacağıdır.
Bizler kaliteli ve ucuz ayakkabı alarak kar ederken, engelgillerin istihdamında katkımız olacağıdır.
Selam ve dua ile.
Fatih Yokuş
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.