Senin Tutkun Ne?
Okul çağındaki gençlerimize hangi mesleği seçeceksiniz diye açık uçlu bir soru sorduğunuzda gelen klasik cevaplar şöyledir: Doktor, avukat, mühendis, öğretmenlik vb. Peki, gerçekte yavrularımızın tutkuları bunlar mı? Ya da şöyle sorayım; Çocuklarınız hangi tutkulara sahip bu konuda bilginiz var mı?
Bana soracak olursanız; Gençlerin tutkuları bunlardan çok uzak. Akran ve ebeveynlerin yönlendirmesi yada zorbalığı sonucunda toplumda yer edinmek ve kimlik seçmek için seçime zorlanıyorlar.
“Tutku”
Yani bir iş ile hemhal olurken keyifli anlar yaşadığın, içinde kaybolduğun, bilmem kaç saat geçirdiğin bir uğraş; Tam olarak senin tutkun olduğunu daha önce birileri sizlere söyledi mi? Bilemem ancak çocuklarınızın geleceğini, meslek seçimlerini bu tutkuya göre hazırlamanız hepimizin ortak ideali olmalı.
Ebeveynler kendi tutkularını ve hayallerini çocukları üzerinde görmeyi arzularlar. Aslında geçmişte yapamadıklarını ve eksik yönlerini çocuklarında tamamlamak isterler. İşte burada hata kaçınılmaz olur.Çünkü geçmişe bakılarak gelecek inşa edilmez. Bugünün doğruları yarının gerçeklerinden çok uzak olacağından emin olabilirsiniz.
Sizleri temin ederim ki gelişen, değişen hatta çok hızlı ilerleyen teknoloji ile birlikte şuan okul çağındaki öğrencilerin neredeyse tamamı günümüzde ismi bile var olmayan meslekler seçeceklerdir. Diğer meslekler tamamen yok olacak demiyorum geleneksel tanımları ve fonksiyonları değişecek ve yeniden tanımlanacaklar.
Mesela; bundan yüzyıl önce insanların ulaşım ihtiyaçları binek olarak kullanılan at arabalarıyla karşılanırdı. Dolayısıyla at arabası şoförlüğü de bir meslekti. Günümüzde otobüsler, lüks arabalar bu ihtiyacı karşılamaktadır. Aslında bu meslek yok olmadı sadece fonksiyon değiştirdi. At eyercisi, araba aksesuarcısıyla fonksiyonel olarak yer değiştirdi. Ancak günümüzde zamanı daha hızlı yaşıyoruz bu değişim çok hızlı gerçekleşiyor.
Sizlere geleceğin birkaç mesleğinden bahsedeyim; İnsansız Hava Aracı Operatörü, Siber Güvenlik Lideri, Yapay Zekâ İş Geliştirme Sorumlusu, Makine Öğrenme Makinisti, Artırılmış Gerçekçilik Yolculuğu Geliştirici, Finansal Koç, Kişisel Marka Danışmanı, Sanal Mağaza Danışmanı ve Uzay Turizmi Rehberi…
Bu saydıklarım içerik ve sahip olduğu kapsam alanları çok önemli olan ön görülen sadece birkaç meslek dalı. Aslında çok yakın gelecekte oluşacak mesleklerin çoğunun adı henüz konulmadı desem şaşırmayın lütfen!
Son olarak;
Size saatin kaç olduğunu unutturacak şeyler nelerdir?
Dünyaya kendinizden bir şeyler katmak ister misiniz? Bunu nasıl yaparsınız?
Sabah uyandığınızda ilk yapmak istediğin şey nedir?
Kendinizle kıvanç duymanızı sağlayan şeyler nelerdir?
Sürekli aklına gelip yapmayı çok istediğiniz fikirler nelerdir?
Ve gelecekte kendini nerede görmek istersin?
Bu soruların cevapları tutkularınızın öznesi olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Bilim ve esenlikle kalın…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.