Referandum ve Kürt oyları
Yeni anayasa Meclis'ten 330'un üzerinde oy alarak referanduma kapı aralayacak gibi görünüyor. O nedenle referandum sonuçları tartışmaları başladı.
AKP'liler 'Evet' e kesin gözüyle bakıyor olmasına rağmen rejim değişikliğine taraf olmayan büyük bir kesimin 'Hayır' deme olasılığı da ciddi tartışma konusu.
2010 referandumundan farklı değerlendirilen 2017 referandumunun ruhundaki kodların rejim değişikliğine hitap etmiş olması bu sürece farklı bir boyut kazandırıyor.
2010 referandumundaki vesayete yönelik argümanların yoğun gündemi sol, sosyal demokrat kesimlerin bir bölümünü, Kürtlerin büyük kesimini sandıklara yöneltmiş, 'Evet' çi yapmıştı. Hatta bir kesimi de 'yetmez ama evet' çi bir pozisyona yöneltmişti.
2017 referandumu için aynı tablo söz konusu olur mu?
Yetmez ama evetçiler, askeri vesayetin kaldırılması için oy veren sol, sosyal demokrat kesim ve Kürt oylarının rengi bu kez 2010 tablosunu yansıtacak mı?
2017 referandumu bu kesimleri farklı nedenlerden ve ülke sorunlarından dolayı o tablodan uzak tutuyor diye düşünüyorum.
2010'da farklı kesimlerin oylarını alan iktidar bu kez kendi oyları ve bir miktar MHP oyuyla 'Evet'i arayacak gibi. Kürt oyları ise bu kez çantada keklik gibi görünmüyor.
HDP'ye, Milletvekillerine, belediyeler ve Başkan'larına yönelik operasyon ve tutuklamalar 'Hayır' diyecek bir potansiyeli bloklaştırdı. O nedenle Kürt oylarının rengi referandum için büyük önem arz ediyor.
Rejim değişikliği istemeyen kesimin sandıklara yüklenmesi, katılım oranının yüksekliği tabloyu 'hayır' dan yana sonuca taşıyabilir. Ancak, kesin sonuçlar açısından şimdiden net bir tahminde bulunmak mümkün değil, çünkü siyasi gelişmelerin önümüzdeki günlerde Nasıl yansıyacağı konusunda net analizlerimiz yok. Ancak şunu söyleyebiliriz; 2010 tablosu 2017'ye yansımaz, 'Hayır' lı Kürt oyları skorda etkili olur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.