Kobanê için kitap yazmak
Ekim 2014 tarihleriydi, Ankara’dan bir grup yazar arkadaşla başlayan “yol yürüyüşü” tez zamanda aramıza katılan değişik coğrafyalardan arkadaşların da katılımıyla 38 kişilik bir güce ulaştı. Ankara’da, İstanbul’da, Urfa’da, Suruç Mahser’de ve Diyarbakır’da yapılan basın açıklamaları ve panellerle basında hayli ses çıkaran bir Kobanê Duyarlığına dönüştü.
Çıkış manifestosunda da dillendirilmişti; Kürdü imhaya ve Rojava coğrafyasında kıstırmaya yönelik katil IŞİD sürüsüne karşı ses çıkarılmalı tepki konulmalıydı. Ama sadece bununla yetinmeyip bir de işi “kalemle, yazıyla” olanların somut bir dışavurumla, hikâyelerini anlatmaları, paylaşmaları gerekiyordu. Öyle de yapıldı / yaptık.
Dedik ki, daha o tarihte, çok gecikmeden istim üzerindeyken en geç Şubat ayında bir de “Ortak Kobanê Kitabı” yapalım. Fikir yazar arkadaşımız Tekgül Arı’dan gelmişti. Çok sıcak bulundu ve bütün yazar arkadaşlara süre verildi. En geç 2014 Aralık 15’e kadar herkes öyküsünü, denemesini, şiirini yazıp kitabın editörü Tekgül Arı’ya yollayacaktı. Öyle de oldu. 15 Aralık’a kadar giden metinler, 15 Ocak 2015’e kadar düzenlendi. Kürtçe, Almanca, İngilizce, Arapça yazılan metinler de Türkçeye çevrildi. Kitap Ocak sonuna doğru matbaada basımda iken Kobanê’nin Kurtuluşu, özgürlüğüne kavuşma haberi müjdesi geldi. Doğrusu Kobanê’nin özgürlüğüne kavuşacağı beklentisi her daim, hepimizde var olduğu halde, zaman alacağıda düşünülüyordu.
Ama böylesine erken bir müjdeli haber heyecan vericiydi. Kitaba metinlerini yazıp yollayan 38 yazarı bu kez kitabın yayını ile kurtuluş heyecanı sardı.
Ve “Taşlara Fısıldayan Öyküler, Kobanê” kitabı Nota Bene Yayınları arasında Şubat’ın ilk haftası itibariyle çıktı. Hatta ilk imza ve söyleşi de 7 Şubat cumartesi günü bir grupyazar arkadaşın katılımıyla Ankara’da yapıldı. Şimdi 21 Şubat itibariyle İstanbul hazırlığı söz konusu.
Ama ortada can sıkıcı durumlar da yok değil. Bütün iyi ve güzel başlayan ve dahi yürüyen işlere kimi zaman birileri çomak da sokar. Olsun bunlar çapaklardır, temizlenir. Kitabın yazılı ve görsel basın üzerinden duyuruları paylaşılmaya başlayınca “laf ebeleri, laf bezirgânları” kelam etmeye başladılar. Bunlardan en hadsizleri “İşte fırsatçılar hemen Kobanî kitabı yaptılar. Kobani’ye yeniden inşa sürecinde müteahhit gözüyle bakanlar ne ise, bu yazar takımı da odur” gibi sözlerle saldırmaya başladılar.
Oysa bu güruhun anlamadığı şuydu:
Bir; 38 yazar 2014 Sonbaharında Kobanê için yola çıkmaya karar verdiklerinde paneller, basın açıklamaları ve sınıra kadar gidip nöbet tutmalar ve insan zinciri oluşturmalarla birlikte Bir Kobanê kitabı yapılacağı deklare edilmişti.
İki; Tümüyle duyarlılık oluşturmak amacıyla tez zamanda yayınlanacak Kobanê kitabı için her biri profesyonel ve telifli yazar olanlar dahil, yazarlar telif ücreti almayacaktı. Kitabın tüm geliri yayınevinin de katkısıyla Kobane’ye Yardım Kampanyasına bağışlanacaktı.
Bu iki gerçekliğin dışında Kobanê Kitabı tarihe kalacak özgün metinlerden oluşuyordu. Ve hepsinden önemlisi Kobanê’nin bir an evvel düşmesi / düşürülmesi için kamuoyu oluşturmaya gayret eden muktedire karşı, cepheden bir tavır alıştı.
240 sayfalık edebi metinlerden oluşmuş “Taşa Yazılan Öyküler, Kobanê” kitabını okuyun. Satın alın ve okuyun. Bugüne kadar 18 kitap yazmış ve yazdığım her kitabın elbette okunmasını çokça istememe rağmen okurlarıma doğrudan illa satın alın ve okuyun demediğim halde bu kitabı mümkünse birden fazla alın ve okuyun diye ısrar ediyorum.
Neden mi? Çünkü bu kitap için yapılacak her yeni baskı, Kobanê’de bir taşın daha yerli yerine oturmasına katkı sunacak da ondan.
Hem belki, yazarların tek silahı olan kalemleri ve fikri üretimleriyle yaptıklarını küçümseyip, aşağılayıp kendilerine yer açacaklarını sanan az sayıdakilere de bu vesileyle bir cevap verilmiş olur.
*Taşa Fısıldayan Öyküler, Kobanê. Nota Bene Yayınları. 2015…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.