Bir sorgulama Bir cevap
“Suskunluk Sorgulaması” başlıklı bir yazı yazdım.
Tarım Bakanlığını, dolayısıyla Diyarbakır İl Müdürlüğünü ilgilendiriyordu.
Sosyal medyada Hasan Basri ismiyle yayınlanan bir nottu, bunun üzerinden konuyu gündeme taşıma gereği duydum.
Konunun özetini aktarıyorum;
“%50 Hibeli Tarım Bakanlığının Kırsal Kalkınma Projeleri Diyarbakır'da 11 tane kabul edilmiş, Mardin'de 53 tane kabul edilmiş Adıyaman'da 63 tane, Hakkâri’de 300 tane, Ağrı’da 83 tane proje kabul edilmiş.
Tarım Bakanımız İl Müdürü ile Gurur duyar, Kış ortasında yelpaze ile yellenir. Hani bu memleketin sahipleri. Onun için bakan istemiyoruz, hizmet istiyoruz.’’
Yurttaşın dikkatlerimize sunduğu özet buydu.
Tarım İl müdürlüğünden durumun böyle olmadığına dair cevap geldi. Gazetecilik sorumluluğu gereği verilen cevabın konuyla ilgili bölümlerini dikkatlerinize sunmak istedim.
Tarım İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar’ın yazılı cevabı şöyle;
“Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) Ekonomik Yatırımlar 9.Etap kapsamında Diyarbakır İlimizde 11 adet proje kabul edilmiş ve uygulamaya konulmuştur. Projelerdeki danışman firma hataları nedeniyle değerlendirme dışı kalan projelerin eksiklerinin tamamlanmasını sağlayıp tekrar müracaat etmeleri için, Bakanlığımızca Ekonomik Yatırımlar kapsamında 10. Etap Tebliği hazırlanmıştır. Böylece danışman firma hatası nedeniyle yatırımcıların mağdur olmaması için kısa bir süre içerisinde 10. Etap müracaatları alınacaktır.’’
Diyarbakır’da sadece 11 projenin kabul edilmiş olduğu konusunda bir sıkıntı yok, ancak bunun sorumlusunun danışman firmalar olduğu belirtiliyor. Eksik evrak verildiği için müracaatlar dikkate alınmamış. Danışman firmaların hataları yüzünden yatırımcıların mağdur olmaması içinde 10. Etap müracaatların alınacağı belirtiliyor cevap yazısında.
İl Müdürünün bu konuyla ilgili açıklamasının içeriğinde Tarım Bakanlığının Türkiye çapındaki yatırımlarından da söz ediliyor. Bunun yanı sıra bölgeye ve özellikle Diyarbakır’a verilen hibe destekler nedeniyle Diyarbakır ili “daha fazla yatırım alıyor” diye Bakan Eker’in TBMM’de soru önergesine maruz kaldığı aktarılıyor.
Tarım İl Müdürünün Diyarbakır’a hibe destekli yatırımların yapıldığına dair verdiği rakamlarda şöyle;
“Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında, Diyarbakır’da 126 adet Ekonomik Yatırım, 7.436 adet Makine Ekipman ve 1.155 adet Basınçlı Sulama sistemi olmak üzere toplamda 8.717 adet proje uygulanmış ve 86.2 milyon TL hibe desteği ödemesi yapılmıştır. Ayrıca, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Diyarbakır İl Koordinatörlüğü tarafından 122 adet proje kabul edilmiş ve hibe sözleşmesi imzalanmıştır. Bu projeler için 72.6 milyon hibe ödemesi sağlanacaktır.’’
Yatırımlar konusunda Diyarbakır’ın devre dışı bırakılması gibi bir durumun söz konusu olmadığı, belirtilen sebeplerden dolayı Diyarbakır’daki proje sayısında herhangi bir azalma olmadığı, aksine her geçen gün yapılan yatırım miktarının arttığı vurgulanıyor.
Cevap yazısı biraz uzun ancak, özeti aktardığımla karşılık buluyor.
Biz daha fazla ne diyebiliriz ki?
Vatandaşın sorgulaması
Bakanlığın ve Tarım İl Müdürlüğünün karşılık cevabı.
Sorgulamaya değdi sanırım.
En azından siyaset dışı bir gündem oldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.