Kürtler ve soğukkanlı diplomasi
Federal Kürdistan Bölgesinde gerçekleşen referandum için çok söz söylendi, çok şey yazıldı. Olumlu, olumsuz, küfürlü, hakaretli ne kadar söz varsa duyduk. Konu sadece Türkiye’nin gündemi değil, Irak, İran, Suriye, Arap dünyası ve tüm dünyanın gündeminde. Yani, yüzyılın en önemli meselelerinden biri dünyanın birinci gündem maddesi ve Kürtlerin devletleşme adına attığı en ciddi adım.
ABD ve Batı ülkeleri Kürtlerin devletleşmesi konusuna meyilli, ancak ‘çekinceli’. Mevcut koşulların şimdilik devletleşmeye uygun olmadığı görüşünün gölgesinde referandum gerçekleşti.
Federe Bölge Parlamentosu Başkanı Mesut Barzani’de daha önce yaptığı açıklamalarda, şartların uygun olmadığını, uygun zamanda bağımsızlıklarını ilan etmek gibi bir düşüncelerinin olduğunu her fırsatta vurguluyordu. Şimdi başka çarelerinin olmadığını, referandumla bu hakkı mutlaka elde etmek istediklerini söylüyor.
Asıl soru; Bundan sonra ne olacak?
Bağımsızlık ilan edilecek mi?
Elde edilen hakkın başlangıç süresini Dünya devletlerinin talepleri yönünde erteleyecek mi?
Yaygın kanaat; Bu hakkın hemen kullanılmayacağı yönünde, o nedenle önümüzdeki günler, haftalar, aylarda yaşanacaklar çok önemli. Bağımsızlık ilanı olsa da olmasa da bundan sonraki süreçte şimdiden hesaplayamadığımız sıkıntıların yaşanacağını öngörmek mümkün.
&
Benim kanaatim, Federal Kürdistan Başkanı Mesut Barzani muhatap ülkeleri masaya davet eder, bağımsız devlet tapusunu ileriye dönük garantiye almak için diplomasi yürütür. Batılı ülkeler, ABD ve İsrail, diplomasi masasında yerini alır gibi görünüyor. Irak’ın karşı çıkış parametrelerine baktığımızda çok fazla müdahil olma şansı söz konusu değil. Suriye’nin içinde bulunduğu kaotik durum diplomaside aktifliğinin önünde ciddi bir engel olarak görünüyor. Türkiye ve İran’ın tavrı, Kürtlerin Ortadoğu’da devletleşmesinin önünde şimdilik ciddi bir engel olarak görünüyor.
&
Bugünden itibaren devreye girmesi gereken nedir sorusunun cevabı, hem bölge devletlerinin hem de muhatap batılı devletlerin takınacağı tavırda saklı. Soğukkanlı bir diplomasi hem Kürtler açısından hem de muhatap ülkeler açısından son derece önem arz ediyor.
&
Gerçek olan bir şey varsa, o da Dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın, Kürtler Ortadoğu’da bir devletlerinin olmasını istiyor.
Kavgalı mı, kavgasız mı olur?
Onu da süreçteki gelişmeler gösterecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.