Gaffar Okkan; İsimler ve semboller!
Toplumsal değer taşıyan isimler, semboller vardır, bazen hiç dokunmamak lazım. Dokunulduğunda doğal olarak tepkiler gelişir. Son günlerde Diyarbakır’da 2 şahsiyet üzerinden gerçekleşen isim değişikliği yâda değişiklik girişimi var, tepki alıyor.
Diyarbakır büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Sezai Karakoç Kültür Merkezinin isminin değişmesi, ardından Kayapınar Belediyesi sınırları içinde bulunan ‘Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan Spor Yerleşkesi’nin isim değişikliği teklifi.
İki kurumun isim değişikliği girişimi kentte geniş bir kesimden tepki aldı. Belediyelerin kurumsal kararları kendilerine ait olabilir, ancak, toplumsal sahiplenmenin de dikkate alınması gerektiğini söylemek durumundayım. Sezai Karakoç ismi, merhum şairin Diyarbakırlı olması nedeniyle kalabilirdi. Aynı şekilde, Gaffar Okkan isminin Diyarbakır halkı için ‘Özel’ bir duruşu söz konusuydu, dokunmamak en doğrusuydu. Spor tesislerinin isim değişikliği kararı Kayapınar belediyesi meclisinden çıkmış, Kaymakamlığa onay için gitmiş. Kaymakamlık ise, karara ‘ret’ demiş. Israr, ortaya çıkan tartışmaların daha da büyümesine neden olacak.
Ret kararı, Kaymakamlık bünyesini aşan bir güzergâha kayıyor. Kaymakamlık ret kararı vermese dahi, halkın gönlünde yer etmiş Gaffar Okkan’a vefa içerikli olması açısından son derece önemlidir.
Gaffar Okkan, kentin orta yerinde suikasta kurban gitti. Diyarbakırlılar, emniyet müdürünün cenazesine törende verdiği tepkiyle sahip çıktı. Sayısız faili meçhul cinayetin muhatabı olan bu kentin insanları, kendi faili meçhullerine sahip çıktığı gibi, faili meçhul cinayete kurban giden Gaffar Okkan’a da sahip çıktı, ismini yaşattı. İnsanlar, çocuklarına Gaffar Okkan ismini koydu. Bu nedenden dolayı, yani Faili meçhullere karşı çıkış anlamında kıymeti halk tarafından benimsenmiş bir ismin kentin spor kurumunda olması, cinayeti işleyenleri de mahkûm eden bir durumdur.
Bu anlamda, toplumsal karşılığı olan isimlere, sembollere bazen hiç dokunmamak, aynı zamanda siyaset sosyolojisi, stratejisi açısından son derece anlamlıdır. Ayrıca, Diyarbakır spor kamuoyunun da benimsediği bir şahsiyet olan Gaffar Okkan isminin o tesiste kalmasını sağlamak, hiç kimse için geri adım atma anlamına gelmiyor. Vatandaşın tepkisini bir referandum gibi algılayıp, halkın isteği doğrultusunda tabelanın yerinde kalmasını sağlamak doğru bir karar olur.
Bunun yanı sıra; Diyarbakır’ın isim ve sembol değişikliklerinin dışında sayısız sorunu var iken, toplumsal enerjiyi, görev enerjisini bu tartışmaların potasında boğmayalım. Kentin çok daha önemli sorunları var.
Örneğin; Su, kaldırım, kaldırım işgali, temizlik, park-bahçe, cadde, asfalt, tarih, turizm gibi öncelik arz eden sayısız iş var.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.