64 yılın anısına gazetecilik ve dik duruş
64 yılın anısına gazetecilik ve dik duruş
Naci Sapan
Gazeteciliğin ele ayağa düştüğü bir dönemden geçiyoruz. Belki her dönem vardır, var olmuştur, ancak basın yayın kuruluşlarının, gazetecinin, gazeteciliğin bu kadar aşağıya, dizi geçtik ayaklara kadar indiğini duymadık, okumadık, tanığı olmadık.
‘Alçaklığın Evrensel Tarihine’ konu olabilecek, o tarihin bir parçası olacak kadar bir sürecin alçalma olacağı ihtimalini hiç düşünmedim, maalesef böyle bir konumda. Yerelden genele ahval bu ‘gazeteci’ camiasında.
Güçsüzün, haklının umudu iken, güçlünün haksızın umudu olma gayretindeki basın kuruluşları sayesinde iyi gazeteciler devre dışı, kötü, çirkin, yağcı, yalaka ‘gazeteciler’ devrede ve piyasada fink atıyor. Yalan, dolan, yanlış bilgilerle topluma yön veriyorlar. Yalanı, yanlışı ekranlarda, gazete sayfalarında birbirlerine dikte ettiriyorlar.
Barıştan yana olan gazetecilik ilkelerini, anlayışını taca, hatta saha dışına atarak, savaşın, şiddetin, kaosun yanlısı bir ilkeyi, anlayışı benimseyen ‘gazeteci müsveddeleri’ türedi, ekranların yüzü, gazetelerin birinci sayfa süsü oldular. Halklarına, ait oldukları topluma karşı beyinlerini kiralayıp tapusunu teslim ettiler. Kiralamayan gazetecileri ‘itibarsızlaştırma’ gayretlerini devreye sokarak, onları devre dışı bıraktılar.
Böyle devam eder mi?
Etmez.
Onları bu hale getirenlerin saltanatı da onların saltanı da bitti bitiyor, gitti gidiyor. Yol tükeniyor, yol yürüyüşlerindeki patinajı görebiliyoruz. Onlar bu haldeyken, direnen, doğru bir yol yürüyüşü ile mesafe almaya çalışanlar sıkıntılı da olsa varlıklarını sürdürmeye çalışanlar elbette ki var, olmaya da devam edecekler.
&
Bunları içimi, içinizi rahatlatmak adına yazdım. Yazarken de Diyarbakır’da kuruluşunda katkılarım olan, varlığını sürdürmesini arzuladığım TİGRİS haber gazetesinin görünen yüzü ile 6’ıncı, görünmeyen yüzü ile 64’üncü yaş gününü kutlamak, bundan sonraki yayın hayatına ilkeli bir şekilde devam etmesi temennimi de anlatmak istedim.
OHAL koşullarında yayıncılığın ne kadar zor olduğunu en iyi bilenlerdenim. Aynı zor koşullarda olan diğer yayın kuruluşları gibi TİGRİS haber gazetesi de yayın hayatını sürdürmeye çalışıyor. 6’ıncı yaşın 64 yaşla buluşmasının hikayesi gazeteyi ayakta tutan, bundan sonra da tutacak olan en doğru hikayelerden biridir. Diyarbakır’da 58 yıllık yayın hayatı olan Yeni Yurt gazetesinin yayın haklarını bünyesine alarak yaş büyütme olgunluğunu gösterdiği için önemli bir görev üstlendi. Şimdi, bu yılların olgunluğu ile yayın hayatına devam ediyor. Ben de çok sayıda yazar arkadaşımla birlikte yayın hayatına destek veriyoruz. Aynı zamanda yayın danışmanlığı yaptığım gazetenin eğilmeden, bükülmeden, yağlamadan, diz çökmeden yayın hayatını sürmesi temennimi bir kez daha yineliyorum.
Gazetenin sahibine, yazar arkadaşlara, Genel Yayın Yönetmenine, mutfakta görev yapan arkadaşlarıma çabalarından dolayı teşekkür ediyorum. 64 olduysa, 74’te olur, 100’de olur. Belki biz görmeyiz, ancak namuslu, dik duruşlu, haklının ve güçsüzün yanında, haksızın ve güçlünün karşısında bir yayın politikasını miras bırakırsak bizden sonraki neslin bize teşekkürüne zemin hazırlamış oluruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.