HAK-PAR’lı mesaj…
İktidarın önemli ismi Bülent Arınç HAK-PAR’ı ziyaret etti, kurmayları ile görüştü. Bunu nasıl ve ne şekilde yorumlamak gerekir?
Çok yönlü yoruma açık bir durum
İktidar, ‘Kürtlerin bütün kesimleri ile görüşüyoruz, görüşeceğiz’ algısını hâkim kılmaya çalışıyor. Aynı zamanda çözüm sürecinin tek ve mutlak muhatabının PKK, İmralı ve HDP’nin olmadığı gibi bir sonucun sunumunu da yapıyor.
Bu, yeni ve tartışılması gereken bir durum.
Bu buluşmadan; HAK-PAR ve diğer Kürt siyasi parti ve organizasyonlarının da bundan sonraki zaman diliminde sürece dâhil edilip edilmeyeceği sorusu çıkıyor karşımıza. Arınç, bu buluşma sırasında yaptığı açıklamada, diğer Kürt partilerini de ziyaret edeceklerini, fikirlerini alacaklarını da kamuoyuna duyurarak, yeni bir durumun mesajını da vermiş oldu.
Şu an resmen sürece dâhil olmayan PKK ve HDP dışındaki Kürt partilerinin sürece dâhil edilmesi halinde durumu nasıl okumak gerekir diye bir başka soru daha çıkıyor karşımıza.
Kürt meselesinin çözümü ile ilgili eksik kalan ya da kaldığı düşünülen sacayaklarının yerine oturtulması gibi iyi niyetten kaynaklanan bir düşünce mi, yoksa PKK ve eksenindeki siyasi organizasyonların karşısında daha net politikalar üretemedikleri için süreci daha geniş bir perspektife yaymanın daha doğru bir anlayış olduğunu kamuoyuna yansıtmak ve bu yöndeki algının hâkimiyetini sağlamak mı?
Böyle bir anlayışla PKK’nin süreçten tasfiye edilmesi gibi bir durum söz konusu olduğu takdirde bu senaryonun tutma ihtimalinin ne kadar imkânsız olduğunu anlamak ve anlatmak lazım.
Bunlar bir tarafa; talep ve çözüm formüllerinin farklılıklarını da düşünmek ve tartışmak gerekiyor. PKK dışındaki diğer partilerin programında federasyon ve bağımsızlık gibi taleplere karşılık, PKK’nin birlikte yaşam ile ilgili sürece yansıyan pratiği söz konusu. İktidar bu iki anlayış arasındaki dengeyi ve buluşma noktalarını nasıl sağlayacak?
Uzun ve meşakkatli yeni bir sürecin başlatılmak istendiği gibi bir durumun ortaya çıkacağını görmekle birlikte, diğer Kürt partileri ile yapılan/yapılacak görüşmelerin seçim sürecine iktidar penceresinden rahat nefes aldırmak gibi bir düşünceden kaynaklı olabileceğini de gözden kaçırmamak gerekir.
Daha fazla yorum yapmayacağım, çünkü gelişme yeni, önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak gelişmeleri de gözleyerek net analizler yapmak daha doğru olur. Bu sadece ilk etapta aklımıza gelenler, sadece paylaşmak istedim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.