Zülküf Kışanak

Zülküf Kışanak

Gurbetelli, karanlığı yırtan bir yıldız gibi kayıp gitti…

Gurbetelli, karanlığı yırtan bir yıldız gibi kayıp gitti…

Adını ilk defa gözünü budaktan esirgemeyen Ali İhsan’dan duydum, “Bizim Gurbet, Mersin’deki Kürt işçileri örgütlemek için gittiği inşaatta göz altına alınmış, hiç iyi olmadı…” demişti. Kendisi de Zaza olan Siverekli arkadaşım İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Ali İhsan’ın anlatımına göre, ailesi ile Adana’da yaşayan Palu Zazası, Çukurova Üniversitesi Kimya Bölümü Araştırma Görevlisi Gurbetelli Ersöz, örgütlediği işçilerle gözaltına alınır alınmaz sorguya alınıyor, günlerce yoğun işkencelerden geçiriliyor, iki büklüm bir halde çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanıyor, Çukurova’da yaşayan binlerce muhalif Kürt gibi o da uzak bir diyara gönderiliyor. O zamanlar tutuklulara uygulanan baskı ve şiddeti ile memlekete nam salmış Malatya Cezaevi’ne konuluyor. Sevgili Ali İhsan’ın anlatımlarına göre arkadaşları Gurbetelli, korkunç işkencelerin devreye sokulduğu polisin sorgu odalarında ser vermiş, ama sır vermemiş. Onunla ilgili edindiğim ilk bilgi bu, aklımda böyle yer edindi, onu hep böyle, Ali İhsan’la birlikte hatırlarım…

*

Gıyaben bildiğim Gurbetelli ile tanışmadan önce Özgür Gündem gazetesi Adana bürosunda çalışırken Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’inden henüz mezun olmuş kardeşi Dr. Agir Orhan Ersöz’le tanıştım. Üniversite çevresini iyi bilen, öğrencileri yakından tanıyan Dr. Agir, referans olduğu birçok öğrenciyi muhabir adayı ve dağıtımcı olarak gazeteye yönlendirmiş, yabancısı olduğumuz Adana’da yardımcı olmuştu. Bir sohbet sırasında Gurbetelli’nin kardeşi olduğunu öğrendiğimiz Dr. Agir’la ilişkimiz hep sürdü, zamanla kalıcı bir dostluğa dönüştü. Yayınına ara verdiğimiz Özgür Gündem gazetesinin bürosuna yine bir gün uğramış, keyifle, “Gurbet ablam tahliye oldu, alel acele İstanbul’a gitti, anladığım kadarıyla gazetede çalışacak…” demişti. Kısa bir süre sonra İstanbul’a döndüm, Gurbetelli ile orada tanıştım, kuş misali uçup giden Ali İhsan’ı yad ettik. Milliyet gazetesinde çıkan asparagas bir haber üzerine 10 Aralık 1993 tarihinde Özgür Gündem gazetesine yapılan polis baskınına, daha doğrusu tutuklandığı güne kadar, yaklaşık altı ay genel yayın yönetmeni görevini üstlendiği Özgür Gündem gazetesinde birlikte çalıştık…

*

Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Gurbetelli Ersöz, üniversiteden arkadaşım olan gazetenin Müessese Müdürü Ali Rıza Halis’le birlikte tutuklanarak Bayrampaşa Cezaevi’ne konuldu. Olabildiğince mütevazi, herkesten çok koşturan, çalışkan, dahası en zor günde, en dar zamanlarda çalışma arkadaşlarına güç ve moral kaynağı olan, hiç olmadığı kadar güven veren Gurbetelli, yazarı, muhabiri, dağıtımcısı peş peşe katledilen, kaçırılan, tutuklanan, işkence gören, binaları günü birlik olarak polis baskınına uğrayan, bombalanan gazeteye can olmuştu. Varlığı ile çalışanlara motivasyon kaynağı olan Gurbetelli, özellikle kadın gazetecilere destek çıkarak önlerindeki bariyerleri aşmalarına, yeteneklerini açığa çıkartmalarına imkan sundu, kendilerini geliştirmeleri için teşvik etti. Bu pratiği ile Kürt kadın gazeteciliğinin öncüsü, sembolü oldu. Onun tutuklanmasından bir süre sonra Özgür Gündem gazetesi kapatıldı, ardılı olan Özgür Ülke gazetesi bombalandı. Cezaevinden tahliye olduktan sonra ülkeyi terk etti, yaklaşık iki yıl sonra 7 Ekim 1997 tarihinde Zap bölgesinde yaşanan bir çatışma sırasında açılan tank ateşi sonucu hayatını kaybetti, karanlığı yırtan bir yıldız gibi bu dünyadan kayıp gitti. Özlemle, hasretle, saygıyla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Zülküf Kışanak Arşivi
SON YAZILAR