ÖDEVSİZ TATİL GÜZEL AMMA
Tatil zaten kelime anlamıyla da ödevsiz bir dönemdir, amma…
Neyse biz ‘amma’ dan sonra üç noktayı bırakalım azcık verimli bir tatil ile ilgili konuşalım.
Tatil; öğrenciler, aileler ve öğretmenler için özlemle beklenen günlerdir. Planlar aylar öncesinden yapılır. Çünkü yoğun geçen bir eğitim-öğretim döneminin ardından kısa soluklu olsa da bir dinlenme fırsatıdır. Birçok öğrenci bu fırsatı okuldan ve okulla ilgili bütün uyaranlardan uzak durmak için kullanmayı tercih ediyor ki bu da oldukça doğal. Eğitimcilere göre ise tatilin iki yönü var. Birincisi dinlenmek diğeri ise bir sonraki eğitim-öğretim dönemi için hazırlanmak.
Tatiller, sanılanın aksine öğrenme sürecinin askıya alındığı bir dönem değildir aslında. Hem öğretmenler hem de öğrenciler için bir sonraki dönem için hazırlık sürecidir. Önemli olan tatili bu iki amaç için dengeli ve planlı olarak kullanabilmektedir. Tatil kesinlikle çocuk için keyifli, eğlenceli bir zaman olmalıdır. Aynı zamanda eğitim döneminde öğrendiği yeni bilgileri bir sonraki döneme transfer edebilmesi için unutmaması gereken bir zamandır. Sömestri tatili iki eğitim dönemi arasında bir köprü görevi görmelidir, çocuğun okul sürecinden kopması anlamına gelmemelidir.
Tatil ister kısa ister uzun olsun bu süreçte öğrenilen bilgilerin, kazanılan becerilerin bir kısmı tamamen unutulur, bir kısmı ise aktif olarak kullanılmadıkları için gerilere itilir. Özellikle bu süreçte ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin okuma hızları düşer. Bu nedenle tatiller dinlenme fırsatı ve eğlenceli zaman olarak değerlendirilen okulda kazanılmış becerilerin günlük hayatta tekrarını yapabilme fırsatı olarak da görmek önemlidir. Çocuklar kitap okumaya yönlendirilmelidir.
Hiç şüphesiz tatil döneminin birinci amacı çocuğun dinlenmesidir. Yapılabilecek alternatif planlamalarla tatil atıl olmaktan çıkarılıp yararlı hale dönüştürülebilir. Yaz tatili döneminde öğrenme becerilerinin geliştirilmesi için öğretmen tarafından yapılacak öneriler çocuğun tatilde bir sonraki dönem için desteklenmesi gereken becerileri ve bunları destelemek için etkili yöntemleri belirlemekte aileye yol gösterebilir. Örneğin matematik ile ilgili becerilerin desteklenmesinin önemli olduğunu düşünen öğretmen yaz tatilinde aileye bu alanla ilgili günlük hayatta yapılabilecek etkinlikler (mesela alışverişte miktar ve para kavramını öğrenmek gibi) önerebilir.
Anne-babanın yoğun çalıştığı durumlarda tatilini evde tek başına televizyon ya da bilgisayar karşısında uzun saatler geçirmek ise çocuğun bilişsel, duygusal ve en önemlisi sosyal gelişimi için dezavantaj yaratabilir. Tatil dönemi özellikle çalışan anne-babaya sahip çocuklar için çok daha önemlidir. Tatil döneminde yapılabilecek alternatif planlar (çocuk tiyatroları, sinema, arkadaşlar ile yapılacak planlar, şehir turu, ilginç müzeler-oyuncak müzesi, bilim merkezi, arkeoloji müzesi vb.) için eğer anne-baba zaman ayırabilirse çocuklar için gerçek anlamda bir tatil geçirme şansı doğabilir.
Tatil döneminde her çocuk anne-babası ile birlikte etkinliklere katılmaktan keyif alacaktır. Özellikle de eğer yapılacak etkinliklerin planının birlikte yapabilirlerse. Tatil dönemi çocuklar için her gün yapmak zorunda kaldıkları işlerden uzaklaşmak (erken kalkmak, sınavlara hazırlanmak, ödevleri yetiştirmek, oyuna daha az zaman ayırmak vb) bir fırsattır. Bizler kendimiz için nasıl tatil hayalleri ve planları yapıyorsak çocukların da planları vardır. Ancak onların planları tüm gün televizyon seyretmek ya da bilgisayar oynamak olduğunda - ki genel olarak böyle olur anne-baba olarak doğru bir yönlendirme yapmak, hem keyif alacakları hem de kişisel olarak gelişimlerini destekleyecek fırsatlar sunmak önemlidir.
En güzel dinlenmeler, en tatlı tebessümler sizinle olsun sevgili öğrenciler…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.