Diyarbakır Fıstık Üreticileri Birliğinden, yangın uyarısı

Diyarbakır Fıstık Üreticileri Birliğinden, yangın uyarısı
Son yangınlar bölgede olası benzer vakalara karşı modern tarım tekniklerinin uygulanmasının faydalı olabileceğine dikkat çeken Birtane, "Alternatif tarım modellerinin hızla devreye girmesi gerekmektedir.

Mehmet TÜRK

TİGRİS HABER - Diyarbakır Fıstık Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Birtane, Çınar ve Mazıdağı ilçeleri arasında çıkan ve 15 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan yangınlarla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, fıstık ağacı ekiminin yangınlara karşı tampon oluşturabileceğini ve hasarı minimum seviyeye düşüreceğini söyledi.

Diyarbakır/Çınar ve Mardin/Mazıdağı ilçe kırsalından başlayarak hızla yayılan yangının can ve mal kaybına neden olduğunu hatırlatan Diyarbakır Fıstık Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Birtane, yangının aynı zamanda doğal yaşam alanlarında da tahribata yol açtığını söyledi.

FISTIK ALANLARI YANGINLAR İÇİN TAMPON OLABİLİR

Son yangınlar bölgede olası benzer vakalara karşı modern tarım tekniklerinin uygulanmasının faydalı olabileceğine dikkat çeken Birtane, "Alternatif tarım modellerinin hızla devreye girmesi gerekmektedir. Özellikle yangınlara karşı tampon görevi görecek alternatif tarımsal üretimler devreye sokulmalıdır. Bunlardan biri de kapama Antep veya Siirt Fıstık üreticiliğidir. Kapama fıstık alanları hem çiftçilere yüksek oranda ek gelir sağlayacak, hem de yangın durumunda tampon görevi görerek yangının yayılmasını önleyebilecektir. Bir kez daha vurgulamak isteriz ki; günümüz olanakları ile doğal afet dediğimiz deprem, yangın, heyelan, taşkın vb. afetler önlenemezse de etkileri minimize edilebilir afetlerdir. Bu nedenle;

1- Öncelikle yangının çıkış ve yayılma sebepleri konu uzmanları tarafından objektif verilerle ortaya çıkarılmalı, varsa sorumlular hakkında yasal işlemler yapılmalıdır.

2- Yangından etkilenen bölge halkının maddi ve manevi zararları mutlak surette tazmin edilmelidir.

3- Coğrafyamızın ekolojik koşulları ve olası kuraklık, yangın vb. risklere karşı alternatif üretim projeleri geliştirilmeli, bunun için Antep veya Siirt Fıstık üreticiliği yaygınlaştırılmalıdır.

4- Kırsal alanlarda halka doğal afetlerle mücadele eğitimleri verilmeli, gönüllü acil müdahale ekipleri oluşturulmalıdır.

5- Mülki idareler, Yerel Yönetimler ve diğer kurumların koordineli çalışmaları sağlanmalı, sivil toplum örgütleri bu sürece dâhil edilmelidirler.

6- Bölgenin ekolojik durumu ve olası afet risklerine göre müdahale araçları (yangın uyarı sensörleri, iş makineleri, yangın söndürme araçları, uçak, helikopter, vb.) belli bölgelerde konuşlandırılmalıdır.

Biz Diyarbakır Fıstık Üreticileri Birliği olarak; ilgili tüm kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve iş camiası örgütlerini doğamızı korumaya, insanların can ve mal güvenliklerini hep birlikte tesis etmeye davet ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.