Yenişehir kayyumundan, kamu zararına mahalle satışı
Salih Yeşil
TİGRİS HABER - Diyarbakır Yenişehir Belediyesi kayyumu Dokuzçeltik Mahallesi’nin neredeyse tamamını kapsayan 3 bin 4 adanın 2 ve 3 nolu parsellerini, 3 bin 6 nolu adanın 2 ve 3 bin 7 ada 1 nolu parsellerini geçen yıl satışa çıkardı. Hazineden devralınan ve kentsel dönüşüm yapılma amacıyla satın alınan 49 bin 878,72 metrekare alandaki mülkler için rayiç bedel belirleme yoluna giden belediye, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odası ve Büyükşehir Belediyesi tarafından toplam rayiç bedel 174 milyon 575 bin 520 TL olarak belirlendi. Düşük rayiç bedele karşı mülk sahipleri, sivil toplum kuruluşları, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine ihaleye katılan alıcı olmayınca ihale iptal edildi. 24 Ocak 2023’te satış yapılmak üzere yapılan ikinci ihaleye aynı nedenlerle katılan olmayınca ihale ikinci defa iptal edildi. TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu ise, konuyu yargıya taşıdı. Yargı süreci devam eden satışla ilgili belediye, mahalleyi satışa çıkaran ihaleyi yaptı. Kayyum yönetimindeki belediye, deprem sonrası emlak fiyatlarının yükselmesi ve enflasyon artışı dikkate alındığında TMMOB tarafından bugünkü yaklaşık değeri 350 milyon TL olarak belirlenen mahalle, önceki muhammen bedel olan 90 milyon 613 bin 174 TL’den ihaleye çıkardı.
90 milyon TL’lik tek teklif geldi
Dün, belediyede yapılan ihaleye tek kişi teklif verdi. Kişi olarak girilen ihalede tek teklifi veren Mehmet Şirin K. adlı kişi, 90 milyon teklif vererek ihaleyi kazandı. TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu ise, ihalenin kesin sonucunun açıklanmasının ihale kararının yürütmesinin durdurulması ve iptal istemiyle yargı yoluna başvuracak.
‘Rantsal düzenlemedir’
Konuyu yargıya taşıyan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ise ihaleye tepkili. TMMO İl Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, kentsel dönüşüm amacıyla alınan mahallenin, imar düzenlemesi yapıldıktan sonra satışa çıkarılmada ki ısrarın dikkat çekici olduğu vurgulandı. Orada ikamet eden vatandaşların İmar Barışı Affı’ndan yararlanarak Yapı Kayıt Belgesi aldıkları ve hak sahipleri olduğu vurgulanan açıklamada, satışın hak sahiplerine yapılmadan belediyeye yapılmasının yargıya taşındığı hatırlatılarak, yargı süreci sonlanmadan belediyenin 10 Şubat 2023’de İmar Planı Değişikliğiyle rantsal bir düzenleme yaptığı belirtildi. Bu düzenlemeyle yaklaşık 400 hanenin bulunduğu alanı üçüncü kez ihaleye çıkarıldığı anımsatılarak, deprem sonrası emlak fiyatlarının yükselmesi ve enflasyon artışı dikkate alındığında TMMOB tarafından bugünkü yaklaşık değeri 350 milyon TL olarak belirlenen mahallenin, önceki muhammen bedel olan 90 milyon 613 bin 174 TL’den ihaleye çıkarıldığının altı çizildi.
‘Usulsüzlükten cezayla sonuçlanabilir’ uyarısı
Konuya ilişkin hukuki değerlendirme alındığı vurgulanan açıklamada, “Konu hakkında görüşlerini aldığımız hukukçular ise söz konusu ihalenin düzenlenmesi, ilanı ve satışın gerçekleşmesi hususlarının tamamında usulsüzlüklere dikkat çekiyor. Daha önce resmi kurumlardan alınan piyasa rayiçleri, emsal arsaların güncel satış fiyatları, daha önce yayınlanan ihale ilanlarındaki muhammen bedeller ile son ihalede yayınlanan bedeller arasındaki yüksek miktardaki farkların yapılacak suç duyurusu ve şikâyetler sonrası kamu zararına sebebiyet vermek ve ihalede usulsüzlük gibi cezalarla sonuçlanabileceğini belirtti.” denildi.
‘Soruşturulması gerekecek iddialar’
İhale teklifindeki evraklarda aynı kişilerce birden çok imzasının bulunduğuna işaret edilen açıklamada, “Kayyım mahalleyi satmak ve birilerine peşkeş çekmek için her yolu deniyor, istekliler ise iştah kabartan rant için her türlü usulsüzlüğü göze almış görünüyor. Ve görünen o ki ihale sonrası geriye yine mağdur olacak binlerce vatandaş ve soruşturulması gereken birçok usulsüzlük ile iddia kalacak.” ifadelerine yer verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.