Tanrıkulu, Şimşek’e Diyarbakır’ın yoksulluğunu sordu

Tanrıkulu,  Şimşek’e Diyarbakır’ın yoksulluğunu sordu
Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Sezgin Tanrıkulu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Melikcan SAPAN

TİGRİS HABER - Önergesinde 2024 yılına ait “TÜİK Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistiklerine” atıfta bulunan Tanrıkulu, “Türkiye’deki yoksulluk oranlarının artmakta olduğunu ve halkın yaşam standartlarında ciddi bir düşüş yaşandığını ortaya koymaktadır. Diyarbakır'ın da dahil olduğu TRC2 bölgesinde bu oran %6,7 olarak kaydedildi Bu doğrultuda, çeşitli toplumsal grupların yaşam koşullarını iyileştirmek adına atılacak adımlar büyük önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

Yıllara oranla Türkiye’deki yoksulluk oranının arttığını belirten Tanrıkulu, 2024 yılında göreli yoksulluk oranının yüzde 13.6’ya yükseldiğini ifade ederek “Türkiye'deki göreli yoksulluk oranı %13,6 olarak tespit edilmiştir. Bu oranın bir önceki yıla göre artmış olması, toplumun büyük bir kesiminin ekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldığını göstermektedir. Bakanlık, yoksulluk oranının azaltılması adına hangi somut adımları atmayı planlamaktadır?” sorusunu Maliye Bakanı Şimşek’e sordu.

Bölgesel eşitsizlik giderilecek mi?

Yoksulluk oranlarında bölgesel farklılıkların yarattığı uçuruma dikkat çeken Tanrıkulu, Diyarbakır’ın da dahil olduğu bölgede yaşanan yaşam standartlarının düşüşüne ve artan yoksulluk oranına ilişkin Bakan Şimşek’e “Yoksulluk oranının bölgesel olarak farklılık gösterdiği gözlemlenmiştir. TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) bölgesindeki yoksulluk oranı %4,7 ile en düşük seviyede iken, TR71 (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir) bölgesinde %14,6 ile en yüksek seviyeye ulaşmaktadır. Diyarbakır'ın da dahil olduğu TRC2 bölgesinde bu oran %6,7 olarak kaydedildi. Bakanlık, bölgesel eşitsizliği azaltmak için hangi stratejiler geliştirecektir?” sorusunu yöneltti.

Tanrıkulu’nun Bakan Şimşek’e yönelttiği sorular şöyle:

1. “2024 yılı itibarıyla Türkiye'deki göreli yoksulluk oranı %13,6 olarak tespit edilmiştir. Bu oranın bir önceki yıla göre artmış olması, toplumun büyük bir kesiminin ekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldığını göstermektedir. Bakanlık, yoksulluk oranının azaltılması adına hangi somut adımları atmayı planlamaktadır?

2. Yoksulluk oranı, eğitim seviyelerine göre belirgin farklar göstermektedir. Bir okul bitirmeyenlerde yoksulluk oranı %24,7 iken, yükseköğretim mezunlarında bu oran yalnızca %2,7'dir. Bakanlık, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamaya yönelik hangi stratejileri uygulamayı planlamaktadır?

3. Tek kişilik hanelerde yoksulluk oranı %6,5 iken, çekirdek aile bulunmayan hanelerde bu oran %10,8'e yükselmektedir. Bakanlık, hane halkı yapısındaki bu farklılıkları göz önünde bulundurarak hangi özel politikaları uygulayacaktır?

4. 2024 yılı itibarıyla maddi ve sosyal yoksunluk oranı %13,3 olarak açıklanmıştır. Bu oranın, temel yaşam standartlarını karşılamada zorluk yaşayan bireylerin sayısının arttığını gösterdiği düşünülmektedir. Bakanlık, bu oranı düşürmek için hangi ekonomik destek ve sosyal yardım programlarını hayata geçirecektir?

5. Türkiye'deki konutların %31,3'ü sızdıran çatı, nemli duvarlar ve çürümüş pencere çerçeveleri gibi yapısal sorunlarla karşı karşıyadır. Bakanlık, konutların iyileştirilmesi ve yaşanabilir yaşam alanlarının sağlanması için hangi projeleri devreye almayı planlamaktadır?

6. Yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altında olan fertlerin oranı %29,3'tür. Bu oran, iş gücü piyasasına entegre olamayan veya yeterli gelir elde edemeyen bireylerin sayısının yüksek olduğunu göstermektedir. Bakanlık, bu durumu tersine çevirebilmek için ne gibi politikalar geliştirecektir?

7. 2024 yılında sürekli yoksulluk oranı %13,7 olarak açıklanmıştır. Dört yıllık panel veri kullanılarak hesaplanan bu oran, uzun vadeli yoksulluk sorununu gözler önüne sermektedir. Bakanlık, sürekli yoksulluktan çıkma konusunda hangi destek programları oluşturacaktır?

8. Yoksulluk oranının bölgesel olarak farklılık gösterdiği gözlemlenmiştir. TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) bölgesindeki yoksulluk oranı %4,7 ile en düşük seviyede iken, TR71 (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir) bölgesinde %14,6 ile en yüksek seviyeye ulaşmaktadır. Diyarbakır'ın da dahil olduğu TRC2 bölgesinde bu oran %6,7 olarak kaydedildi. Bakanlık, bölgesel eşitsizliği azaltmak için hangi stratejiler geliştirecektir?

9. Konut masraflarının bireyler üzerindeki yükü artmış ve %56,8’lik bir oran, taksit ödemesi veya borcu olduğunu beyan etmiştir. Bu durum, ekonomik sıkıntı çeken haneleri daha da zor durumda bırakmaktadır. Bakanlık, hane halklarının borç yükünü hafifletmek ve konut masraflarını azaltmak için ne tür düzenlemeler yapacaktır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum