Diyarbakır’da Sebze ve Meyve fiyatlarında rekor artış

Sait BAYRAM’ın özel Haberi
TİGRİS HABER - Diyarbakır’da sebze ve meyve fiyatları, geçen yıla oranla katlanarak arttı. Brokoli, yüzde 400 artışla 25 TL’den 150 TL’ye çıkarken, çarliston biber ve domates yüzde 250 artışla 70 TL oldu. Artan fiyatlar hem esnafı hem de vatandaşı zora soktu.
SOFRALARIN VAZGEÇİLMEZLERİ ARTIK LÜKS
Karnabahar, geçen yıl 15 TL’den satılırken bu yıl yüzde 233’lük artışla 70 TL’ye çıktı. Semizotu, patlıcan, kabak, göbek, kıvırcık, salatalık ve dolmalık biber gibi birçok temel sebze de yüzde 100’ün üzerinde zamlanarak sofralardan uzaklaşmaya başladı.
MEYVELER DE CEP YAKIYOR
Kış aylarının favorisi mandalina, yüzde 233 artışla 15 TL’den 50 TL’ye yükseldi. Üzüm, 28 TL’den 70 TL’ye çıkarak yüzde 150 zamlandı. Çilek ise 300 TL’ye ulaştı. Limon, nar, portakal, muz ve Trabzon hurması da benzer şekilde fiyat artışlarından nasibini aldı.
ESNAF: “MALİYETLER BELİMİZİ BÜKÜYOR”
Pazar esnafı yükselen maliyetler nedeniyle satış yapamadıklarından şikâyet ediyor. Sebze satıcısı Mehmet K., "Geçen yıl brokoliyi 20 TL’den alıp 25 TL’ye satıyorduk. Bu yıl 120 TL’ye mal ediyoruz, 150 TL’ye satmaya çalışıyoruz. Ama alan yok. Çiftçinin mazotu, gübresi; bizim de nakliyemiz derken maliyetler uçtu. Biz de çaresiziz” dedi.
Ahmet Bahadır ise, fiyat artışlarının müşteriyi kaçırdığını belirterek, “Eskiden 1 kilo domates alırlardı, şimdi yarım kilo bile almaz oldular. Müşteriler sürekli şikâyet ediyor ama bizim elimizden bir şey gelmiyor” diye konuştu.
VATANDAŞ: “PAZARA GİTMEK LÜKS OLDU”
Yüksek fiyatlardan en çok etkilenenler ise dar gelirli vatandaşlar. Pazarda alışveriş yapan Safiye K., “Birkaç kilo sebze alayım diyorum, aldığım ürünler 500 TL’yi buluyor. Bu fiyatlarla nasıl geçineceğiz? Çocuklarım mandalina istiyor ama 50 TL’ye alacak gücüm yok” dedi.
Bir diğer vatandaş Ali A., “Eskiden evimize her şey girerdi. Şimdi sadece en temel ihtiyaçları alabiliyoruz. Karnabahar 70 TL olmuş, et alamasak da bari sebze yiyelim diyorduk, artık onu da alamayacağız” ifadelerini kullandı.
FİYAT ARTIŞININ NEDENLERİ
Yeni hal komisyoncuları, sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın başlıca nedenleri üretim maliyetlerindeki yükseliş, mazot fiyatlarındaki artış ve kuraklık olduğunu söylediler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.