Diyarbakır’da 9 Ayda 12 bin kadın taramadan geçirildi

Diyarbakır’da 9 Ayda 12 bin kadın taramadan geçirildi
Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan ve erken evredeyken tespit edilebilen Meme kanserine Türkiye'de her 8 kadından biri yakalanıyor.

Ramazan YAVUZ-Haber

TİGRİS HABER - Meme kanseriyle mücadele kapsamında Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda bu yılın ilk 9 ayında 12.820 kadın taramadan geçirildi.

gezici-kanser-araci-5.jpeg

47 kadına erken dönem kanser tanısı konularak tedavilerine başlandı.

gezici-kanser-araci-1.jpeg

Kadınlarda ölümlere yol açan kanser türleri arasında ilk sırada yer alan meme kanserinden korunmada erken teşhis hayati önem taşıyor. Mamografinin, meme kanserinde en iyi görüntüleme yöntemi olduğuna dikkat çeken uzmanlar,

gezici-kanser-araci-6.jpeg

Mamografi varlığından şüphe edilen fakat küçüklüğü nedeniyle elle hissedilemeyen kitlelerin tespit edilmesine olanak sağladığını, 40-69 yaş arasında her kadının 2 yılda bir mamografi çektirmesi gerektiğini dile getiriyor.

gezici-kanser-araci-2.jpeg

Diyarbakır’da; Kayapınar, Yenişehir, Bağlar ve Bismil ilçelerinde KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi)lerinin yanı sıra, Gezici Kanser Tarama aracı da Meme Kanseri tarama hizmetini ücretsiz olarak veriyor. Ayrıca Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ek Bina ( Kadın Doğum ve Çocuk Klinikleri Binası), Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi, Ergani Devlet Hastanesi ve Silvan Dr.Yusuf Azizoğlu Devlet Hastanesinde Meme Kanseri Tarama Programı kapsamında ücretsiz Mamografi çekimi yapıyor.

gezici-kanser-araci-3.jpeg

GEZİCİ KANSER TARAMA ARACI İLÇELERİ GEZİYOR

5 Haziran 2023 tarihinde hizmete başlayan Gezici Kanser Tarama Aracıyla; Eğil, Kulp, Lice, Hani, Hazro, Çüngüş, Çermik, Konteyner Kent, Çınar, Yenişehir ve Dicle İlçelerinde 5.112 Kişiye mamografi çekimi yapıldı. 30 Eylül- 4 Ekim tarihleri arasında Dicle İlçesinde ücretsiz olarak Meme Kanseri tarama hizmeti verecek olan Gezici Kanser Tarama Aracı; 07 Ekim- 25 Ekim tarihleri arasında da Çınar İlçesinde hizmet verecek.

gezici-kanser-araci-4.jpeg

47 KADINDA ERKEN TANI

Yetkililer, 2024 yılının ilk 9 ayında 12.820 kadına ulaşılarak ücretsiz mamografi çekiminin yapıldığı Diyarbakır’da; 832 kadında şüpheli kitle tespit edilmiş olup yapılan ileri tetkikler sonucunda 47 kadına erken dönem kanser tanısı konularak tedavilerine başlanıldığını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.