VİDEO - ŞAHMERAN’IN DÜNYASI

VİDEO - ŞAHMERAN’IN DÜNYASI
 Özel Haber
Diyarbakır Müzeler Günü etkinliklerinde yer alan TED Kolejinin ‘Şahmeran’ konulu resim sergisinin açılışını DTSO Başkanı Mehmet Kaya yaptı.

Özel Haber/ Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Sergide yer alan resim ve seramik çalışmalarının ana konusunu Mezopotamya’nın en eski mitolojik anlatımlarından olan ‘Şahmeran’ oluşturuyor.

sahmeran-in-dunyasi-8.jpg

Öğrencilerin yapacakları resim ve seramiklerin konusunun neden ‘Şahmeran’ olduğunu TED Diyarbakır Lise yöneticisi tanıtım sergisinin proje koordinatörü Bilal Kağa anlattı.

sahmeran-in-dunyasi-1.jpg

Kağa şunları söyledi;

“Şahmeran’ın hikâyesi bir iyilik ve ihanete dayanıyor. Efsanenin çok fazla kaynağı da var. Bizlerde Şahmeranı kendi dünyasından çıkarmak istedik.

sahmeran-in-dunyasi-7.jpgBu akış içerisinde öğrencilerimizin çok farklı yorumlarıyla Şahmeran bugün tablolarda yerini aldı. Bu sergiyi açarken kişi değil kolektif yorumları öne çıkan bir sergi oldu.

sahmeran-in-dunyasi-10.jpg12 kişilik bir öğrenci grubumuzun gerçekleştirdiği bir sergi olarak ortaya çıktı. Bunu seramik eserlerle de destekledik.”

sahmeran-in-dunyasi-2.jpg

‘Şahmeran’ın kadını simgelemesi bakımından da önemli’

Kağa, şöyle dedi;

“Gerçek bir Şahmeran hem buralara ait hem de buralardan çok uzak. Bir yandan unutulmaya yüz tutmuş, bir yandan da unutulması çok zor bir efsane.

sahmeran-in-dunyasi-6.jpg

Şahmeran kendi içerisinde çok büyük bir paradoks barındırıyor. Çelişkiler barındırıyor. Şahmeran’ın kadını da simgelemesi bakımından da önem taşımakta ve kadının binlerce yıl uğramış olduğu ihanet silsilesinin belki de önemli aşamalarından bir tanesidir.

sahmeran-in-dunyasi-3.jpg

Tabloda inci küpeli bir kız var. Hollandalı ressama ait bir eser. İnci Küpeli kızın resmi şu dünyaca ünlü bir resim ancak zaman içerisinde dökülmüş. Bir ölçüde Şahmerana benziyor.

sahmeran-in-dunyasi-4.jpgUnutulmaya yüz tutmuş. Aynı zamanda asla unutulmayacak bir eser. Bu tarz böyle coğrafyanın da dışına çıkararak Şahmeranla mekânın dışına çıkarmaya çalıştık. Sadece 2024 yılı değil daha sonrasında daha öncesinde bir düzlemde gerçekleştirmek istedik.”

sahmeran-in-dunyasi-5.jpg

‘Şahmeran’ konulu resim sergisine yaptıkları resimle katılan öğrenciler de sergiyi izlemeye gelen ziyaretçilere, yaptıkları resmi nasıl tasarladıklarını ve nasıl bir mesaj vermek istediklerini anlattılar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.