VİDEO - Kavak ve kavakçılık depremzedelerin istihdam alanı olabilir
Özel Haber/ Mümin Ağcakaya
TİGRİS HABER - “Diğer ağaç türlerine göre daha kısa yıllar içinde yetişen ve kullanım için elverişli hale gelen kavak ağacı çok geniş bir alanda kullanılıyor. Genelde orman ağaçlarının işlenebilecek duruma gelmesi için 100-150 yıl gibi uzun bir zamanın geçmesine rağmen kavak ağacının 10-12 yılda ekonomik geri dönüşümü oluyor” değerlendirmesi yapan Doğu ve Güneydoğu Ağaç ve Orman Ürünleri Üreticileri Derneği (DOGAD) Başkanı Mehmet Namet Anık, kısa sürede ekonomik geri dönüşümünden dolayı kavakçılığın depremde köylerine geri dönüş yapanların istihdamı için ekonomik çözüm olacağını ifade etti.
Depremzedeler için istihdam aracı olabilir
DOGAD Başkanı Anık; 10-12 yıl gibi kısa bir zaman diliminde ekonomik geri dönüşü olan bu ürünün depremzedelerin istihdamında bir çözüm olabileceği önermesinde bulunarak düşünce ve önerilerini şöyle dile getirdi; “6 Şubat Maraş merkezli depremde köylerine geri dönmek zorunda kalan depremzedelerin istihdamına katkı sunmak açısından, diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi, kavakçılığın da tarım desteği kapsamına alınması gerektiğini söyledi. Böylece depremden sonra 11 ilimizden göç eden insanlarımızın istihdamı için her yıl üreticilere verilen tarım desteğinden yararlandırılarak, 8-10 yıl sonra bu ürün satıldığı zaman depremzedeler iyi bir kazanç da elde etmiş olacaklardır.”
Arık ayrıca; “Kavak yetiştiriciliğinde son dönemde geliştirilen melez çeşitleri var. Dedelerimizin ürettikleri 15 -20 senede yetişirken bu melez kavaklar 8-10 yıl arasında yetiştiği için daha hızlı bir kazanca dönüşme potansiyeli vardır. Bu dikildiği zaman sadece 3-4 aylık bir sulama dönemi var. Çok fazla bir işçilik ve emeğe de ihtiyaç duymadığı için kavakçılık bu insanlar için iyi bir uğraş olur. Dolayısıyla dedelerimizin ektiği kavakları satıp biz yerine hiçbir dikmediğimiz için bu alanlar hep çoraklaştı. Biz bu alanlara hem yeniden bir hayat vermiş olacağız hem de kırsala geriye dönüşü canlandırmış olacağız. Onlar için bir gelir kaynağına kavuştukları gibi; ihraç edildiği zaman da ülkeye döviz girdisi olacaktır.”
‘Tükenme noktasına geldi’
“Tükenme noktasına gelen kavakçılığın yeniden hayat bulması” gerektiğini söyleyen Anık, “çam, köknar, kızılçam gibi ağaçların yetişip işlenerek kullanılabilir hale gelmesi için 50 ya da 100 yıl gibi uzun bir zaman dilimi gerekirken, kavağın bazı çeşitlerinin 8, 10, 12 yıl gibi daha kısa zamanda kesim aşamasına geldiğini bu yüzden de kavağın hem yetiştiricisine hem de ülke ekonomisine büyük bir katkı sunduğunun altını çizmektedir. Ayrıca; kısa sürede yetişen kavağın ekonomik katkısının yanında, gün geçtikçe yok olan ormanlarımız için de bir nefes alma imkânı sağlamaktadır demektedir” ifadelerini kullandı.
Uluslararası pazarı olan bir ürün
DOGAD Başkanı Anık ayrıca, “Özellikle inşaat sanayinde, sunta, MDF, kontra plak, meyve kasaları üretiminde kullanılan bir ürün. Aynı zamanda bölge ülkelerine de ciddi bir ihracat potansiyeli olan bir ürün. Yıllarca Irak’a, Suriye’ye ihraç edilen bir üründü. Kavağın gittikçe yok olmasının önüne geçmek açısından önerilerimizi hem kamuoyuna hem de ilgili kurumlarla paylaşıyoruz. Bu konuda desteğin acilen sağlanmasından yanayız” dedi.
Doğal dengeyi korumada kavak
DOGAD Başkanı, kavakçılık ile ilgili önerilerini şöyle sıraladı;
“Geçmişte köyden kente göçlerle boşalan bu alanlarda kavakçılık bitti. Kavağı önemsemedik. Ormanlar tükenme noktasına geldiği için de sanayi içinde aranan bir ürüne dönüştü. Bunu yurt dışı seyahatlerimizde de çok iyi gördük Çin ülkelerinde çok büyük üretim alanları oluşturmuş ve elde ettiği kavakları sanayide çok iyi değerlendirerek ihracat hedefleri içinde olan Ortadoğu ve Afrika pazarlarında söz sahibidir. Biz de bunu sanayide kullanım alanlarına dönüştürebiliriz. Bu potansiyelimiz vardır. Bunu başarabiliriz. Yeter ki bunun bilincinde olalım. Bunun için köylülere desteği sağlayalım.
Kavakçılığın bir diğer önemi özellikle doğamızda yeşilin azalması, doğal dengenin bozulmasıdır. Doğal dengenin korunmasında bir katkısı da olacaktır.
Yaygınlaşması için önermeler
Doğamızdaki yeşili korumak için her öğrenci diplomasını almadan önce üç ağaç dikebilir. Bu bilinç aşılanabilir. Ya da her şehrin ormanlaştırılacak alanında yeni evlenen çiftlere bu önerilebilir.
Bunu başarmazsak ilerde sanayi yatırımı için yurt dışından kavağı ithal etmek zorunda kalırız.
Geçmişte Anadolu ve Mezopotamya coğrafyası bu işin ana merkezlerinden biriydi. Ama üretmeyerek, üretim koşullarını ortadan kaldırarak, bitme noktasına geldi. Gereken önlemleri almazsak gelecekte bu ihtiyacı yurt dışından tedarik etmek zorunda kalacağız.
Ziraat fakültelerimiz, araştırma birimlerimiz, kavakçılık araştırma enstitülerimiz daha az sürede yetişecek ağaçlar üzerinde deneme üretimleri yaparak, yetiştiricilere daha kısa sürede verimli olacak türleri önerebilirler.”
Ekonomideki yeri
Kavağın ekonomi ve sanayideki yeri nedir? Bu durum toplum tarafından yeterince biliniyor mu? Sorumuzu ise Anık şöyle yanıtladı;
“Maalesef bilinmiyor. Kavak özellikle sanayi de pleywood imalatında da kullanılan ana kalemlerden bir tanesidir. Kontrplak, palet, inşaat sektöründe, köylerde ev veya ahır yapımlarında, sunta, MDF imalatında, OSB’de kullanılan, meyve sebze kasalarının yapımında yaygınca kullanılan bir maddedir. Katı atık malzeme olarak enerji elde etmede kullanılmaktadır. Dolayısıyla A’dan Z ye hiçbir şeyi çöpe gitmeyen, artığı olmayan bir kalemdir. Sanayi için olmazsa olmaz kalemlerden bir tanesidir. Ama maalesef biz bunun öneminin yeterince bilincinde değiliz. Üretimi, üreticileri destekleyecek programlarımız yetersiz. Bu durumun acilen ele alınmasında fayda vardır”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.