VİDEO - Dededen Devralınan Sanat

VİDEO - Dededen Devralınan Sanat
 Özel Haber
Dededen başlayan sanatsal üretimlerini ailece devam ettiren Özcan kardeşlerin Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarındaki atölye çalışmaları ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

Özel Haber/ Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Özcan kardeşlerin Mezopotamya Fuarında Mardin standında Abdülhamit ve Seda Özcan kardeşlerin bakır oymacılığı ve camaltı boyama atölye çalışmaları fuarda ilgi çeken stantlardan biri oldu. Özcan kardeşler bu sanata ne zaman ve nasıl başladıklarını Tigris Habere anlattılar.

Birkaç kuşaktır ailece bu sanatın içinde olan Özcan kardeşlerin dedesi bakır oyma sanatıyla uğraşan bir Ermeni ustanın yanında çırak olarak başlıyor. Dede daha sonra bu sanatı oğluna öğretiyor. Torunlar olarak Özcan kardeşler de bakır oymacılığı ve cam altı boyama sanatını son kuşaklar olarak devam ettiriyorlar.

dededen-basalayan-4.jpg

Unutulmaya yüz tutmuş sanat

Bakır oymacılığı yapan torun Abdülhamit Özcan; “Ailece bu işe başladık. Dedemle başladı sonra babama ve bizlere öğretildi. Devam ediyoruz. Kardeşim Abdulkadir Özcan da önce cam altı hat sanatı yapıyordu. Sonra bakır oymacılığına yöneldi. Dedem, babam ve kardeşlerimle beraber bakır işlemeciliğini sürdürüyoruz. Eskiden Mardin’de bakırcı olarak 1200 kişi çalışıyordu. Şu an gençler başka mesleklere yöneldiğinden dolayı yok olmaya yüz tutmuş bir el sanatı. Biz sürdürmeye devam ediyoruz.” Dedi.

Mardin’den Uluslar arası festivallere

Mardin Büyük Şehir Belediyesi Sanat Akademisinde eğitmen olarak ders veren Özcan, 2011 yılında Kültür Turizm Bakanlığı arşiv kayıtlarına giriyor.

Birçok sergi, etkinlik ve uluslar arası fuarlara da katılan Abdülhamit; “2011 yılında Amerika’da, 2013 yılında Fransa’da bulundum. ‘Mezopotamya El Sanatları Kültürleri ve Yemek Festivali’ne katıldım. İstanbul Beyoğlu ‘Altın Eller El Sanatları Festivali’ne katıldım. İzmir Selçuk ‘El Sanatları Festivali’ne katıldım.”

dededen-basalayan-2.jpg

EVLERİN DUVARLARINDA, KIZLARIN ÇEYİZLERİNDE VAZGEÇİLMEZ SİMGE; ŞAHMERAN

Yaptığı çalışmalarda Şahmerana ağırlık veren sanatçı Özcan; “Mardin’de çok kullanılan bir simgedir. Eskiden hemen her evin duvarında asılırdı. Genç kızlar çeyizlerine bile bu motivi işlerlerdi. Şahmeranın mitolojik hikâyesi oldukça eskidir. Genel olarak bilinmektedir. Şahmeran iyiliğe karşı ihanetin simgesidir. Bir tarafımız insan diğer tarafımız yılan olmayalım anlamında bir simgedir. Yani Mevlana’nın ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol sözü anlamındadır.

Mardin’de Şahmeran cam altı tablo olarak da yapılıp çerçeveletilerek duvarlara asılırdı. Biz bunu bakıra da yapıyoruz. Sadece Şahmeranı değil, tavus kuşu insan portresi ve her türlü motivi işleyebiliyorum.

Dış ülkelerde katıldığım fuarlarda bakır oymacılığı çok büyük ilgi gördü. Bu sanatın unutulmaması ve devam ettirilmesi gerekiyor. Gençler öğrenmek için gelirlerse onlara bir eğitmen olarak elimden geldiği kadar bu sanatı öğretirim. Çünkü sanat olmadan hiçbir şey olmaz.”

dededen-basalayan-1.jpgFRANSA’DAN DAVET

Abdülhamit Özcan’ın kız kardeşi Seda Özcan da, 7 yıldır sanatsal üretimlerin içinde. Babası ve ağbilerinin sanatla uğraşmaları onun da ilgisini çekiyor. Babası; ‘ Sen neden yapmıyorsun?’ diye öğrenmesini teşvik ediyor.

dededen-basalayan-6.jpg

İlkokulu terk etmesine rağmen resim yapma konusunda el becerisi olan Seda diğer ağbisi gibi cam altı motifler yapmaya başlıyor. Önce cama çizdiği motivi boyayarak cam üzerine birbirinden güzel ve farklı motifler ortaya çıkarıyor. Seda Özcan da yaptıkları ürünleri sergilemek ve atölye çalışmaları için Fransa’dan gel burada sergile ve atölye çalışması yap diye teklif gelmesine rağmen daveti kabul etmemiş. Ama bu konuda tekrar davet geldiğinde gitmeye karar veren Seda Özcan, 2018 İstanbul Büyükçekmece EMITT Fuarına katılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.