KAPALI AMELİYATLA BÖBREK ÜSTÜ TÜMÖRÜNDEN KURTULDU

KAPALI AMELİYATLA BÖBREK ÜSTÜ TÜMÖRÜNDEN KURTULDU
Diyarbakır’da yaşayan 30 yaşındaki Zülfiye Kıyar, aniden başlayan aşırı kilo alma ve terleme şikayetleriyle hastaneye başvurdu.

Zülfiye Kıyar, Memorial Diyarbakır Hastanesi’nde Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Gedik tarafından yapılan laparoskopik yani kapalı ameliyatla sağlığına kavuştu. Kıyar, ameliyat sonrası aldığı kiloları da vererek normal kilosuna döndü.

 

 

İki günde taburcu oldu

Zülfiye Kıyar’ın ameliyatını gerçekleştiren Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Gedik, “Endokrinoloji uzmanı arkadaşımızla birlikte yaptığımız değerlendirmede, sol böbrek üstü bezinde yaklaşık 4 cm’lik tümör belirlediğimiz hastamız Zülfiye Kıyar’a, laparaskopik sürrenalektomi yani kapalı ameliyat yaptık. Ameliyattan sonraki 2’inci gün herhangi bir şikayeti olmayan hastamızı taburcu ettik. 4’üncü ayda kontrole gelen hastamız ameliyattan önce aldığı kiloların neredeyse tamamını vermişti” diye konuştu.

 

Kadınlarda tümör riski erkeklerden daha fazla

Böbrek üstünde oluşan tümörlerin, kadınlarda erkeklere göre 1,5 kat daha fazla görüldüğünü anlatan Doç. Dr. Gedik, “Hastalığın görülme sıklığı yaklaşık 1 milyonda 1-2 civarındadır. Böbrek üstünde oluşan tümörler aşırı hormon salgıladıkları için halsizlik, yorgunluk, kas güçsüzlüğü, yüksek tansiyon, aşırı kilo alımına bağlı olarak ciltte çatlaklar, ay dede yüz görünümü, kadınlarda kıllanmada artış, adet düzensizliği, depresyon başta olmak üzere bazı psikolojik bozukluklar ile bazen de şeker hastalığına neden olabilmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Kapalı ameliyat hastaya konfor sağlıyor

Laparoskopik sürrenalektomi ameliyatı hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Gedik, “Ameliyat, minimal invaziv dediğimiz bir girişimdir. Kapalı ameliyat olarak da adlandırılmaktadır. Bu ameliyat, hastanede yatış süresini kısaltıp hastanın psikolojik olarak kendini daha iyi hissetmesini sağlıyor. Hasta için en büyük ayrıcalığı, iyileşme süresini kısaltması ve vücutta büyük ameliyat kesisi oluşturmadığı için konfor sağlamasıdır. Hasta ameliyat sonrası çok kısa sürede normal yaşamına geri dönebilmektedir. Laparoskopik işlemler, cerrahinin birçok alanında kullanılmaktadır” açıklaması yaptı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.