"Ergani’nin tüm yollarını asfalt yapacağız"
“Doğalgaz çalışmalarından dolayı parke çalışmamızı erteledik”
Diyarbakır Elazığ yolunun alt tarafı Şirinevler, İstasyon ve Bakır Mahallesinde parke taşı döşeme çalışması yapacaklarını ifade eden Kaya, “Bu mahallelerde yapılacak parke çalışması için ihaleye çıktık. İki kez ihaleye çıktık, geri çektik. Nedeni? Bugune kadar hiç parke yapılmayan Şirinevler mahallesinde 60-70 bin metrekarelik alanı planlamaya almıştık. Sonra öğrendik ki, diyargaz orayı doğalgaz çekecek. Şimdi bu mahalleyi yaparsak, önümüzdeki yıl yeniden o mahalleye gireceğiz. Yaptığımız her şey boşa gidecek. Başka yerlerde planlama yaptık, bu kez yine aynı şekilde ana hat çekilmiş bu kez yan hatlar çekilmeye başlandı. Ondan dolayı üst yapı yapmış olsaydık, sene bir daha yapmış olacaktık. Üst yapıyı yani parkeyi bundan dolayı erteledik. Asfaltı ana arteller için aldık.
“Parke yerine asfaltlamayı uygun görüyoruz”
Şundan dolayı bütün dünyada ana arteller asfalttır. Ana artellerin parke olduğu birkaç yer gördüm, bu yerlerin hepsi de bizim bölgemizde. Ana artellere asfalt serilmesindeki avantajları; bildiğiniz gibi ana arteller trafiğin kısmen daha hızlı aktığı alanlar ve araçların ön düzenleri parke de çok daha yıpranıyor. Ergani’de bu şikayeti çok fazla duydum. Ayrıca parke alt yapısı düzgün olmayan yerlerde çabuk deforme oluyor. Geçen yıl yapılan parkeler bile şuan itibariyle deforme olmuş. Asfaltta böyle birdurum yok. Türkiye gibi ülkelerde planlamalar yapılmadan iş yapılıyor. Örneğin; şimdi bir yıl sonra bir bakarsınız, Dicle EDAŞ hatları yere çekeceğini söyler. Bir kazı yapacak. Yine bir yıl sonra Türk Telekom gelip hatları yerin dibine çekeceğini söyler. İki yıl sonra başka bir alt yapı çalışması yapıldı. Bu kez işte DİSKİ’de şebekeleri yenilemek isteyecek. Bu kazılar yapıldığında parkede ortaya çıkan zarar ve parkedeki tahribat çok fazla olur. O tahribatı gidermek de çok fazla maliyete yol açıyor. Örneğin, Dicle yolunda 20 çeşit parke ile döşenmiş. Ama asfalt çok düzenli yapılabiliyor. Yani cetvel gibi kesiyorsunuz, kapattığınızda da öyle kalıyor. 2-3 yıl sonra renk farkı da ortadan kalkıyor. Çok fazla yolda yama yapılmış hissi olmuyor. Yani parke ilk maliyet açısından asfalttan daha avantajlı ama uzun vadede asfalt parkeden daha avantajlı. Tamiratı daha kolay olduğu için” dedi.
“Doğalgaz firmaları çok fazla tahribat yaratıyor”
Başkan Kaya, Türkiye’deki 222 İlçeye yapılacak doğalgaz çalışmasında aralarında Ergani’nin de bulunduğu Belediyeler yapılan protokolde, doğalgazın ilçelerine gelişinden sonra üst yapının tamiratını üstleneceğine yönelik taahhüt verdiğini hatırlatarak, “Bu protokol Diyargaz ve diğer gaz şirketlerinin elini güçlendirdi. Doğrusunu söylemek gerekirse, doğalgaz firmaları protokolden dolayı pervasızca çalıştıklarına inanıyorum. Fazla tahribat yaratıyorlar. Çünkü üst yapı maliyeti doğalgaz şirketlerine çıkmıyor. O anlamda Belediyeyi çok ciddi sıkıntıya soktular. Bu benzer şikayetleri diğer belediyelerde bulunuyor” ifadelerini kullandı.
“Asfalt ihalesi KİK’e yapılan itiraza takıldı”
Asfalt ihalesini yaptıklarına işaret eden Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya, şöyle dedi:
“Asfalt ihalesini yaptık. KİK’e yapılan itiraz nedeniyle bekliyoruz. KİK, yapılan bu itirazı dikkate almazsa önümüzdeki hafta itibariyle parke sökümü, ardından da asfaltma çalışmasına başlarız.
“KİK itirazı uzatırsa, yolları beton ile kapatacağız”
Eğer ki KİK’teki itiraz uzarsa, Kışın yollar çamur olmasın diye mevcut yerleri beton ile kapatacağız. Asfalt parkeye göre daha çabuk seriliyor. O anlamda seri çalışacağız. Asfaltlamaya doğalgazın tamamıyla bittiği yerlerden başlayacağız. Asfaltlamaya geç başlamamızın altında KİK’e yapılan itirazın yanı sıra, Eski Diyarbakır yolu ile Sanayi sitesine kadar olan alanda 26 tane elektrik direği var. Belediye olarak, Dicle EDAŞ’a direklerin yolun ortasından çekilmesi, gerekli görülürse yer altına alınmasına ilişkin başvuruda bulunduk. Yer altından geçirmek mümkün değil, çünkü makro bir plan gerektiriyor. Onu yapamadılar. 26 direkte ihaleli iş olduğu için bu yıl ödenek ve planlamaları yok, dolayısıyla biz 26 direğin 26’sını biranda yolun kenarına çekemeyiz. Asfaltlama yaparken onun da tedbirini alacağız. Sanayinin başından sonuna kadar bir duvar ördük. Çünkü yolumuz şuan Sanayi tarafından bir miktar doğal bir işgal altında. O yol oradan genişleyecek. Duruma göre ölçeceğiz. Mümkün olursa duble bir yol yapacağız. Orada geniş kaldırımlı bir yol yaratmaya çalışacağız. Sanayinin çevresine estetik de kazandırmak istiyoruz. O da bizi biraz geciktirdi”
“Belediyenin kıt kaynaklarını bir işi iki ya da üç kez yaparak kullanamayız”
Belediyenin kıt kaynaklarını bir işi iki ya da üç kez yaparak kullanamayacaklarına yönelik bir lükslerinin olmadığının altını çizen Başkan Ahmet Kaya, “Böyle bir lüksümüz yok. Şikayetlerden yana değilim. Bizim pozisyonumuz şikayet etmeyi gerektirmez, çözüm üretmeye odaklıdır. Fakat tespitler açısından, Ergani’de biriken sorunlar var. Bizden önceki başkanlarımız bu kıt imkanlarla bir öncelik sıralaması yapmış ve öncelik sıralamasına göre bir hizmet üretmiş. Şimdi dolayısıyla diyelim ki, bizden önceki dönemlerde öncelik sıralamasında önceliğe alınmayan mevzular şuan öncelik olmaya başladı. Çünkü yıllar üzerinden geçti ve o öncelikler değişti. Bunun tezahür ettiği alan Ergani kent merkezindeki yollar, sokaklar ve caddelerdir.
“Ergani 2 milyon metrekare parke ve asfalt bekliyor”
Şimdi Bizim karşımızda iki milyon metrekare yapılması beklenen köy içi ve Ergani içerisindeki sokak ve caddeler var. İki milyon metrekarenin parkesel karşılığı minimum 65-70 trilyondur, asfalt karşılığı ise 100 milyon tl civarıdır. 60-70 milyon bizim dönemizde Ergani’nin bütün bütçesidir. Yani Ergani’ye harcayacağımız bütün para 60-70 milyon liradır. Yıllık yatırım bütçemiz 15-17 milyon liradır. Dolayısıyla sadece bu yollara harcayacağımız rakam bütün yatırımımıza harcayacağımız rakamın üstündedir. Biz burada mümkün mertebe daha az deforme olan yerleri daha köklü çalışmalarla geçiştirerek, en azından mağduriyetleri, ulaşımın daha seri, daha az hasarla atlatılmasını sağlayacak yöntemler geliştirmeliyiz” diye konuştu.
“Ergani’ye iki adet semt pazarı oluşturacağız”
Başkan Kaya, Ergani’de el atılmayan semt pazarları sorununun varlığından söz ederek, şöyle dedi:
“Şuan semt pazarlarımız yok. Sadece sokak aralarında ve o sokaklar dengeli sokaklar değil. Bir tarafı 8 metre, biraz ilerliyorsunuz 5 metre biraz daha ilerlediğinizde 7 metreye çıkıyor. Ve dolayısıyla sağlıksız bir Pazar sistemi. O sokağın başından sonuna kadar neredeyse 300-400 metre uzunluğundaki sokaklarda bir yangın, acil vaka çıkması durumunda müdahale etme şansınız olmaz. Bundan kurtulmamız lazım. Bu semt pazarları sorununu muhakkak çözmemiz lazım. Belediye mevzuatı ciddi anlamda sıkıntıdır. Semt pazarlarının yapılmasıyla ilgili yaşadığımız sıkıntı ise, arsa aldık, anlaştık. Ama vatandaş bizden parasını istiyor. Biz de vatandaşa, Ödeme yapamayız, çünkü senin şuandaki arazin konut alanıdır. Bunun imar değişikliğiyle konut alanından çıkarılması lazım kamu yararı vardır diye bir ticari alana çevrilecek. O zaman belediye bu araziye konut alanı dışına çıkartıldığı zaman satın alabilir. Bu imar değişikliğini Büyükşehir Belediyesi’ne taşıdık. Bunun minimum süreci 8 ay ile 1 yıla yakın sürüyor. Arazi iştirakçileri bize muafakatname vermediği için imar değişikliği talebinde bulunamıyoruz. Dolayısıyla böylesine prosedörler. Ergani içerisinde pazarı yaparken mecburen stratejik düşünüyorsunuz. Belli yerler seçiyorsunuz ve orada alıyorsunuz. Çünkü mahallenin kenarındaki bir Pazar mahallenin hepsine hitap etmez. Şimdi 2-3 mahalleye hitap edecek şekilde Pazar yapacağız. 2-3 mahalleye hitap edecek stratejik bir alan bulmak zaten zor, bulduğumuz hepsinde bir şekilde problem çıkıyor. Sadece Ergani’de semt pazarına uygun tek bir yer bulduk, orada da yüksek gerilim geçiyordu. Bu yerle ilgili çalışma yapabiliriz. Plan projesi hazır. Önümüzdeki günlerde Pazar yerini ihale sürecine taşıyacağız. Onun dışında Erganiiçerisinde maalesef bir tane daha yerimiz var. Orjinali Pazar olarak ayrılmış bir yer. Orda da fiyat konusunda çok anlaşma yok. Fiyatta anlaşırsak orayı da yaptıktan sonra iki yerimizi garanti altına alacağız. 3. Ve 4. Semt pazarları bir dahaki planlamanın içerisinde olabilir”
“Ergani Belediyesinin 180 bin lira borcu vardır”
Ergani Belediyesi’nin sadece 180 bin lira borcunun bulunduğunu belirten Kaya, “Ergani’de şöyle bir algı yaratılıyor. ‘Ergani Belediyesi’nin borcu yoktur, durumu iyidir’ Evet Ergani Belediyesinin borcu yoktur. Sadece aylık 180 bin TL gibi bir borcu vardır. Fakat Ergani belediyesinin öz kaynakları batıdaki 20 bin nüfuslu bir ilçeden hatta daha cesaretle konuşayım; 15 bin nüfuslu bir ilçeden daha düşüktür. İnşaat durgun. Bizim dönemimizde bir tek inşaat ruhsatı gelmedi. Belediyelerin en büyük gelirlerinden bir tanesi öz kaynaklar açısından imar dosyaları ve inşaat ruhsatlarından gelen paralardır. Bu bizim dönemimizde 1 lira bile değildir. Esnaftan aldığımız küçük meblağlardaki tabela vergileri. Burada da ekonomik krizden dolayı esnafın üzerine çok fazla gitmiyoruz. Ayrıca çöp vergisi gibi küçük meblağlar alıyoruz”
“Büyükşehir yasası elimizi kolumuzu bağlıyor!”
Büyükşehir yasasının çevre ilçelerini kötü etkilediğine işaret eden Ergani Belediye Başkanı Kaya, “Büyükşehir Yasasının çıkışından bugüne kadar Büyükşehir Belediyesi, Ergani belediyesinin takriben 100 ile 120 bin lira parasını çekmiş. Bizim dönemimizde 7 ayda ortala ayda 2 milyon lira çekmişse hadi 12 milyon lira olsun. Sizce bu 12 milyon TL’den 120 bin lirası Ergani’ye harcandı mı? Büyükşehir Belediyesi’nin ne faaliyeti oldu Ergani’ye? Hiçbir faaliyeti olmadı.
“Yasanın yarattığı tahribat hizmetlerimiz engelliyor”
Dolayısıyla bu yasanın yarattığı tahribat bizim önümüzü kesiyor. Şuanda mezarlıklardan sorumlu Ergani Belediyesi değil. Ama Ergani’de Belediye başkanı sizsiniz, yönetim sizde. Ancak mezarlık veremiyorsunuz. Alt yapı, suyun sorumlusu biz olmuyoruz. Otoparktan dahi sorumlu değiliz. Çünkü Ulaşımın içerisinde bulunuyor. İlçe belediyeleri sadece temizlikten sorumlu gösteriliyor. Peki, Alt yapısı yapılmayan, üst yapısı olmayan, düzgün mezarlığı olmayan, otoparkı ve ulaşımı düzgün olmayan bir kentte siz istediğiniz kadar temizlik yapın, yeterince yansıtamazsınız. Büyükşehir Yasası, İlçe belediyeleri için çok önemli bir sıkıntıdır ve adaletsiz bir dönüşüm var. Bu yasası geçtiğimiz günlerde İzmir’de yapılan bir seminerde dile getirdim. Büyükşehir Belediye başkanlarına ‘vicdani olarak rahat mısınız?’ Sorusunu yönelttim. Bak siz adaletsizlik yapmışınız. İlçe belediyelerine de ‘siz hesabını sorabiliyor musunuz? Yok. Büyükşehir belediyesi bizim dönemimizde 10 milyon lira paramızı çektin. Ne sorma yetkiniz var, ne de büyükşehir bunu paylaşıyor. Önümüzde elimizi ve kolumuzu bağlayan bir yasa var. Siz işinizi yapmak için 55 kilometre mesafedeki Büyükşehir Belediyesinin kapısına gidiyorsunuz. İtfaiye müdürü atanmasına rağmen itfaiye Müdürünün yeri yok. Mezarlıklar müdürlüğünün temsilcisi yok. Merkezi planlamamı yapmak istiyorsunuz. Evet, Çevre şehircilik, Büyükşehir ve İlçe belediyesi imar planını yaparken ortaklaşsınlar. Biz kendi kafamıza göre imar planı yaparsak bozabiliriz. Çünkü çok teknik bir konudur. Ergani Belediyesi’nde jeoloji mühendisi, iyi bir mimar, şehir planlamacısı yok. Bunlar biraz daha merkezi, biraz daha büyük kurumların organize edebileceği alanlardır. Bunu anlıyorum. Ama ben Ergani’ye dikeceğim ağacı bile gidip Büyükşehir’den sormalıyım. (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.