Dünyanın en ünlü 3 kadın sinema yönetmenini tanıyor musunuz?

Dünyanın en ünlü 3 kadın sinema yönetmenini tanıyor musunuz?
Sinemanın ön perdesinde hepimiz kadının önemli bir yer tuttuğunu biliyoruz, ama perde arkasında, sinemada kaç kadın yönetmeni tanıyoruz? İşte sizin için derledğimiz dünyanın en iyi üç sinema yönetmeni.

Betül Nergiz SUNAR

TİGRİS HABER

Chloé Zhao

1982 doğumlu, Çinli film yönetmeni, senarist ve yapımcı. İlk uzun metrajlı filmi Songs My Brothers Taught Me (2015), galasını Sundance Film Festivali'nde yaptı. İkinci uzun metrajlı filmi The Rider (2017) eleştirmenlerce beğenildi ve En İyi Film ve En İyi Yönetmen Bağımsız Ruh Ödülü adaylıkları da dahil olmak üzere birçok ödül aldı. 2021 Oscar Ödüllerinde de En Iyi Yönetmen ödülüne layık görüldü.

Kathryn Bigelow

1951 doğumlu, bilimkurgu, aksiyon ve korku türlerinde çalışan Amerikalı film yönetmeni. En bilinen çalışmaları 1987 yapımı korku filmi Karanlık Bastığında (Near Dark) ve 2009 yapımı savaş filmi Ölümcül Tuzak'tır (The Hurt Locker). Ölümcül Tuzak filmi ile Amerikan Yönetmenler Birliği'nin En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanarak bu ödülü alan ilk kadın yönetmen oldu. Ayrıca aynı film ile 2009'da Altın Küre ve Oscar'a da aday oldu ve Oscar'da birçok ödül kazandı. 2010'da En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'ne aday gösterilerek Lina Wertmüller (Seven Beauties - 1976), Jane Campion (The Piano - 1993) ve Sofia Coppola'nın (Lost in Translation - 2003) ardından bu kategoride aday gösterilen dördüncü kadın ve Oscar tarihinde En İyi Yönetmen ödülünü kazanan ilk kadın oldu. 2012 yılında Zero Dark Thirty adlı ve ABD'nin Afganistan'a saldırısını konu eden filmi yönetti.

3. Sofia Carmina Coppola

1971 doğumlu Akademi Ödüllü Amerikalı yönetmen, oyuncu ve yapımcı. Jane Campion, Lina Wertmüller ve Kathryn Bigelow ile birlikte En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiş dört kadından biridir.

İlk yönetmenlik deneyimi olan The Virgin Suicides 1999 filmiyle ünlendi. Büyükbabası Carmine Coppola besteci, babası: Francis Ford Coppola Oscar ödüllü bir yönetmen, kardeşi Roman Coppola bir oyuncu, kuzeni Nicolas Cage Oscar sahibi bir oyuncudur.

1991 yılında Razzie olarak bilinen ve yılın en kötülerine verilen Altın Ahududu Ödüllerinde En Kötü Yardımcı oyuncu ödülünü kazanmıştır. 1999-2003 yılları arasında yönetmen Spike Jonze ile evli kalmıştır.

Bu kadınlar, sinema dünyasında önemli başarılara imza atmış ve yeni nesiller için ilham kaynağı olmuşlardır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.