VİDEO - Diyarbakır’da hava destekli Sağlık tatbikatı

VİDEO - Diyarbakır’da hava destekli Sağlık tatbikatı
Kentsel arama kurtarma, tren kazası, Suda boğulma, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) yaralanmalarla ilgili tamamen yerel sağlık çalışma grubu personellerin katılımıyla başarılı bir saha tatbikatı gerçekleştirildi.

Ramazan YAVUZ

TİGRİS HABER - İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, tatbikatta ilk kez İnsansız Hava Aracı(İHA) kullanıldığını ve havadan çekilen görüntülerin komuta merkezi tarafından değerlendirildiğini belirterek, “Bu tatbikatlarla gerçek olaylarda daha hızlı ve seri müdahale etme kapasitemizi arttırıyoruz. Yakın zamanda da Bölgesel tatbikatımızı gerçekleştireceğiz” dedi.

hava-destekli-saglik-ttabikati-7.jpeg

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda; İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Jandarma Arama Kurtarma, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri, Özel Hastaneler, Diyarbakır Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi ve İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde bulunan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ekiplerinin katılımıyla 2023 Yerel Düzey Sağlık Çalışma Grubu Operasyon Planı saha tatbikatı gerçekleştirildi.

hava-destekli-saglik-ttabikati-3.jpeg

İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu ile İl Afet ve Acil Durum Müdürü İlami Çakmak’ında izlediği tatbikata, 161 personel, 1 İnsansız hava aracı ve 34 araç katıldı ve gerçeğini aratmayacak şekilde 8 etaptan oluştu.

55 yaralı başarılı şekilde kurtarıldı

Tatbikatta, senaryo gereği; kentsel arama kurtarma, tren kazası, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) yaralanması ve Suda boğulma ihbarını alan ekipler gerçeğini aratmayacak şekilde gerçekleştirdi. Acil müdahale ünitesi kurulumu ve işletilmesi, personel barınma alanlarının oluşturulması, mobil komuta aracının kullanımı ve haberleşme, afet alanında İl SAKOM’un (Sağlık Afet Koordinasyon Merkezi) aktivasyonu ve işletilmesi gibi farklı senaryoların canlandırıldığı tatbikatta, 55 yaralı ekiplerin yoğun çalışması ile kurtarıldı.

hava-destekli-saglik-ttabikati-5.jpeg

Enkaz altından kurtarma

Tatbikatın kentsel arama kurtarma etabında; Diyarbakır’ın Çınar İlçesi Bağacık Köyünde meydana gelen depremde çok sayıda vatandaş senaryo gereği enkaz altında kaldı. Deprem sonrası vatandaşların ihbarı sonrasında UMKE, AFAD, 112 Acil Sağlık ve Arama Kurtarma ekipleri bölgeye gönderildi. Ayrıca, jandarma ekipleri de bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı. Enkaz altında kalan vatandaşların çeşitli yerlerinden yaralanması çerçevesinde ekipler yoğun bir şekilde bölgede çalışma başlattı. UMKE ekipleri enkaz altında bulunan yaralılara ulaşarak ilk müdahalelerini gerçekleştirirken, AFAD ekipleri de depremzedelerin enkaz altından kurtarılması için çalışma gerçekleştirdi. Enkazdan çıkarılan 21 yaralının olay yerine yakın güvenli noktada kurulan Acil Müdahale Ünitesinde müdahaleleri yapılarak stabilizasyonları sağlandıktan sonra hastanelere sevkleri sağlandı.

hava-destekli-saglik-ttabikati-4.jpeg

Nükleer yaralanmalara müdahale

Tatbikatın KBRN Etabında; Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından toprak kirliliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından da tarımsal kirlenme ile ilgili incelenmek üzere numuneler alındı. Ayrıca İl Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ekipleri tarafından ölü ve yaralıların kimliklendirme işlemleri yapıldı.

hava-destekli-saglik-ttabikati-2.jpeg

İlk kez insansız hava aracı kullandık

Diyarbakır İl Sağlık Müdür Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, tatbikatta sağlık personellerinin olağanüstü gayretle alanda çalıştıklarını belirterek, tatbikatta ilk kez insansız Hava Aracı (İHA)kullandıklarını ve havadan çekilen görüntülerin anında komuta merkezine gönderildiğini söyledi. İl Sağlık Muduru Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, şunları söyledi:

hava-destekli-saglik-ttabikati-1-001.jpeg

“55 kişinin yaralandığı 8 etaptan oluşan tatbikat gerçekleştirdik. Sağlık personelleri, AFAD ekipleri ve diğer kuruluşlarında katılımları ile geniş katılımlı bir tatbikat yaptık. Kentsel arama kurtarma, tren kazası, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) yaralanma ve suda boğulma senaryolarının canlandırıldığı, Ülkemizde ilk defa bir İlin tamamen kendi personelleriyle 8 etaptan oluşan bir tatbikatı gerçekleştirdik. 6 Şubatta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremde; İlimiz hem kendi yaralarını sardı hem de diğer illere sağlık personelleriyle destek verdi. Bu tatbikatlarla gerçek olaylarda daha hızlı ve seri müdahale etme kapasitemizi arttırıyoruz. Yakın zamanda da Bölgesel tatbikatımızı gerçekleştireceğiz. Ayrıca bu tatbikatta yine bir ilki gerçekleştirerek insansız hava aracımızla alandan çekilen görüntüleri hem komuta merkezimiz hem de tatbikatımızı takip eden yöneticilerimizle takip ettik.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.