Diyarbakır Barosunun seçim tarihi belli oldu
Ali Abbas Yılmaz / Özel
Geçtiğimiz günlerde Yüksek Seçim Kurulu (YSK), baro seçimlerinin yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının olmadığı günlerde yapılabileceğine karar verdi. Ancak baroların Genel Kurullarının toplanacağı alan için 300 kişi sınırlaması da getirildi. Türkiye genelinde 51 baro ise siyasi partilerin kongrelerine getirilmeyen yasağın neden avukatların baro seçimleri için getirildiğine ortak bir açıklamayla tepki göstermişti.
Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Genel Kurul’a ilişkin Tigris Haber’e değerlendirmede bulundu.
Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, geçen yıl ekim ayında yapılması planlanan ancak hükümetin yayınladığı bir genelgeyle koronavirüs tedbirleri kapsamında ertelenen Genel Kurul için 3-4 Nisan 2021 tarihi için yönetim kurulu kararı aldıklarını söyledi.
Aydın, çoğunluk sağlanamaması durumunda da 10-11 Nisan tarihinde Genel Kurul seçimi yapmayı düşündüklerini ifade etti.
‘Genel Kurulumuzu yapma konusunda kararlıyız’
Genel Kurul için yönetim olarak 3-4 Nisan için karar aldıklarını belirten Cihan Aydın, şunları söyledi: “Çoğunluk sağlanmadığı durumda da 10-11 Nisan’da seçim yapmayı düşünüyoruz. Geçen yıl Ekim ayı döneminde de benzer bir karar almıştık ama seçime bir gün kala bir genelgeyle Genel Kurulumuz iptal edilmişti. Bu süreçte doğrusu yapıp yapmayacağımız henüz kesin belli değil. Sadece kararımızı aldık bekliyoruz. Ama bir kaos ortamı var bu sadece Diyarbakır Barosu ile de sınırlı değil. Çünkü Genel Kurul için 300 kişi sınırlaması getirilmiş durumda. 300 kişinin aynı anda salonda bulunabileceği yönünde bir kısıtlama var. Diyarbakır Barosunun bin 750 üyesi var. Bu koşullarda bir seçim elbette bazı sorunlara yol açabilir. İsteyen bütün meslektaşlarımızın salona girmemesi gibi bir sonuç yaratacak ve bu da hiç şüphesiz ki, demokratik bir seçimin önünde bir engel gibi duruyor. Bütün meslektaşlarımızın iradelerinin sandığa yansıyacağı, tercihlerini yapabilecekleri bir koşulda bu seçimin yapılmasını çok daha makul ve doğru olduğunu düşünüyoruz. Geçtiğimiz günlerde de 51 baro olarak bu konuda bir açıklama yaptık. Bu kaos ortamının ortadan kaldırılması için bir yasal değişiklik yapılması konusunda hükümete çağrıda da bulunduk. Ancak maalesef şu ana kadar bu konuda bir ilerleme de sağlanamadı. Umarız ki, bu konuda bir yasal düzenleme yapılır ve baroların özgür bir ortamda, bütün meslektaşlarımızın katılımıyla bir seçim yapma fırsatımız olur. Tabii bütün bunlara rağmen de Genel Kurulumuzu yapma konusunda da kararlıyız. Eğer tekrar son dakikada bir engel çıkarılmazsa seçimimizi yapacağız.”
Diyarbakır Barosu seçimi Yıldız Parktaki yarı açık alanda yapılacak
Yarı açık alanda baro seçimini yapacaklarını kaydeden Aydın, şöyle konuştu: “Genel Kurlumuz 2 gün 2 aşamalı olarak yapılıyor. İlk gün geçmiş dönem baro faaliyetlerinin okunması, bunların ibra edilmesi, mali raporun okunması ve ibra esilmesi gibi tamamen yasa gereği yapılması zorunlu olan teknik işler var. İkinci gün de seçimimizi yapıyoruz. Sonuçta ilk gün okunan raporların (faaliyet ve mali rapor) meslektaşlarımız tarafından ibra edilmesi ve kabul edilmesi lazım. Bunun için bir şekilde mümkün mertebe meslektaşlarımızın salona alınması ve görüşlerini ifade etmeleri ya da oylarını kullanmaları bizim için önemlidir. Demokratik katılım açısından bunu önemsiyoruz. Bunun teknik koşullarını sağlayabiliriz. Bu konuda elimizden geleni yapacağız. Seçim açısından bir sorunumuz olmayacak çünkü yarı açık bir alanda yapacağız. Yıldız Parkta yarı açık alanda yapacağımız seçimde gelen meslektaşlarımızın büyük bir kısmı oylarını kullandıktan sonra evlerine, işlerine dönüyorlar. Bu açıdan bir sıkıntı olmayacak. Ama ilk gün için 300 kişi sınırlaması nedeniyle bazı sorunlar yaşayabiliriz. Bu konuda meslektaşlarımızın iradelerini ortaya koymaları, demokratik haklarını kullanmaları konusunda da imkanlar ölçüsünde çaba göstereceğiz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.